A főbb kaméleon betegségekkel, tünetekkel, megelőzésükkel, kezelésükkel foglalkozunk

A lenyíló ablakos részben és a főbb betegségeknél is hasznos infókat talál.

Vigyázat: célunk csak a gyors segítség, az állatorvos felkeresésétől és a megfelelő gyógykezeléstől az alábbiak nem mentesítenek!

Kalcium hiány, izomremegés, erőtlen nyelv, rossz célzás
Elsősorban az izmok remegése utalhat erre, ami nem összetévesztendő a kaméleon "rejtőzködő", falevelet utánzó, előre-hátra himbálózásával. Ha nem vesszük észre időben, a kaméleon annyira legyengül, hogy már felkelni sem bír, sajnos kereskedésekben - tisztelet a kivételnek - nem is ritka látvány...
Oka: a kaméleon nem kap elegendő kalciumot, akkor a szervezete a csontból vonja azt el.
Megelőzés: fiatal állatoknál minden nap, felnőtteknél minden második napi rovar "panírozás" jó minőségű kalciummal + D+ vitamin + a kalcium beépülését segítő, napi 9-10 órát működő, hatékony UVB lámpa.
Kezelés: kalcium injekció, calcimusc
Légúti fertőzések: a kaméleon köhög, nyitott szájjal veszi a levegőt, a szája ragadós nyállal teli
Oka lehet stressz, parazita fertőzés vagy bakteriális fertőzés, tüdőgomba. Probléma okozója a rossz tartási körülmények (hideg) közt is keresendő. Megfázás, tüdőgyulladás is lehetséges, illetve elég gyakori ha erőltetve itattuk, a tüdejére szívja a vizet és ettől vannak a tünetek.
Kezelés: Először is emeljük meg a hőmérsékletet és ne párásítsunk! Ha nem javul rövid időn belül, akkor állatorvos, aki valószínűleg egy antibiotikumos kezeléssel megoldja a dolgot. (Baytril)
Gombás fertőzések, vedlés után furcsa (barnás, feketés) foltok a testen
A probléma egyrészt a vedlési időszakra visszavezethető gond. Csak annyi a megelőzési teendő, hogy amíg a kami vedlik, ne fogdosd, nehogy megsérüljön a friss bőre, ilyenkor se legyen magas a páratartalom. Étvágyuk is visszafogott, a teljes ruhacsere alatt hagyjuk őket békén!:)
Másrészt okozó lehet a terrárium indokolatlanul magas páratartalma, túl gyakori párásítás, ami táptalaja a gombák elszaporodásának. Hagyjuk a párásítást, a kezelés alatt pláne!
Kezelés Betadinnel, párásítás semmi! Ha terjed a folt, akkor orvos, aki adhat spéci gombaölőt! Több állat esetén is fertőtlenítés, karantén! (esetleg Canesten)
Dehidratáltság: beesett szemek, száraz széklet amiben nem fehér (erős narancs) a "pisi" rész
A kiszáradás még úgy is egyszerűen megállapítható, ha a kaméleon bőrét finoman összecsípve az csak lassan tér vissza eredeti állapotába, illetve mozgása közben is láthatóan ráncos.
Amit már több helyen is írtunk: rendkívül fontos a kami életében a rendszeres itatás, mert a párásítással a levelekről iható víz már nem elég egy felnőtt kaméleonnak, pláne, ha egy száraz levegőjű panel lakásban tartjuk.
A kiszáradás vesekő és köszvény kialakulásához is vezethet, de szerencsére könnyen észrevehető és megelőzhető.
Itatás, itatás: pipetta, fecskendő, automata, mindegy, csak legyen rendszeres!
Stressz, állandó készenlét a harcra, kifeszített toroklebeny, ideges színek
A krónikus stressz akár halálos is lehet a kaméleonra, mert elnyomja az immunrendszerét.
Tartsuk nyugodt, alacsony forgalmú helyen a terráriumot, a terrárium alja legalább 70-80 cm magasan legyen!
A kaméleon ne lásson másik kaméleont a helyéről illetve saját tükörképét sem!
Amikor kivesszük, azt tegyük úgy, hogy a kaméleon a saját akaratából jöjjön a kezünkre, ne érezze, hogy lefogjuk!

Egyéb kaméleon betegségek


Tojásretenció, tojás visszatartás

Nőstény kaméleonok gyakori betegsége.Tüsző- és tojásretenció, tojás visszatartás

okok: stressz, tartási és takarmányozási hibák (talaj, Ca-hiány, nem megfelelő hőmérséklet, nem jó aljzat, zavaró hatások (sok kinti mozgás), tojásrakás előtt átrendezett terrárium, daganat, gyulladás

tünetek: étvágytalanság, gyakran kapar a talajon,  duzzadt has, nehéz légzés, nem akar vagy nem képes mászkálni a terráriumban; a talajon vagy az alsóbb ágakon tartózkodik, letargiás, a szeme beesett

kezelés (állatorvosnál): kalcium (Ca-glükonát 10-50 mg/ttkg im.)  infúzió (Ringer-laktát → ttkg. 1-2%-a, de akár 50 ml/ttkg)

oxytocin (1-5 NE/ttkg im. óránként), végső esetben műtét

Megelőzés: Megfelelő, 25-30 cm mély aljzat biztosítása a terrárium aljában, tőzeg és kókuszrost keverékéből, mely alkalmas alagút elkészítésére is. (ne legyen túl száraz, de túl nedves sem) Virágföld és tőzeg keveréke sem rossz. Tehető ez a magas kádrésszel rendelkező terrárium aljába, de ha a szellőző nagyon lent van, akkor használjunk tojató ládácskát, mely mérete 20x25x25 cm mély legyen legalább. Ezt elég betenni a tojásrakásra készülődés előtt. Fontos a stresszmentes környezet és ne legyen kalciumhiányos a kaméleon, mert ez is növeli a tojásvisszatartás esélyét. Legyen megfelelő a vitaminadagolás is és etessük bőven ilyenkor nőstény kaméleonunkat. Fontos a jól tartott eleségállat is!


Szemproblémák, gyulladás

Gyakran előfordul, hogy a kaméleon pl. vedléskor a gyakori szemdörzsöléssel valami koszt belevisz a szemébe és az begyullad. Váladékozhat illetve általában csukva is tartja. (Ha mindkettőt bezárja nappal, akkor azonnal orvos, mert nagyobb gond lehet!!)

Gyors módszer - főleg a kezdeteknél - az Iridina szemcsepp illetve Floxal kenőcs használata, de ha nem múlik a gond rövid időn belül, akkor orvos, mert esetleg el kell távolítani a belül felhalmozódott váladékot..


A - vitamin hiánya, (hipovitaminózis) vagy túlzott jelenléte (hipervitaminózis)

tünetek: megduzzadt szájszélek, markolással és testhelyzet megtartásával járó nehézségek, bőr rendellenességek, májnagyobbodás, szaporodási képtelenség, étvágytalanság, esetleg csukott szem, szem körüli duzzanatok

megelőzés: megfelelő vitaminok (vitamin és ásványi anyag keverékek) használata - ne használjunk "kotyvasztott porokat". (Csak Zoomed vagy RepCal termékek)

kezelés1: szájon át vagy injekcióban beadható A vitamin. Emellett kezelni kell a másodlagos egészségi problémákat is: szembetegség, nehézkes légzés, vázizom rendellenességeket is

kezelés2: A vitamin felesleg eltávolítása, másodlagosan a máj és a bőr rendellenességeit is kell kezelni, ami az A vitamin túlzott jelenlétéből keletkezett


Angolkór, D-vitamin hiánya

tünet pl. a sisaktorzulás. Az előrehaladott állapoton már nehéz segíteni, a torzulás megmarad, de az állat más csontjai is torzulhatnak.

Kialakulás: nem megfelelő kalcium és UVB használata miatt


Köszvény

A kaméleonnak nincs húgyhólyagja, így a vese által kiválasztott anyagok húgysav kristály formájában hagyják el a testet a kloákán keresztül, amit az állat folyadékbevitele jelentősen befolyásol. (kakiban a fehér rész) Ha az állat kevés vizet iszik, a veséje nem tud tökéletesen dolgozni, a vér húgysav koncentrációja emelkedik, amely a szervezetben kristályosodik ki, mely gyulladások, szövődmények kialakulásához vezet. Sajnos gyakori halál ok a kaméleonok között.


Élősködők, parazitás fertőzések

A hazai terráriumi állattartás  mellett is előfordulhatnak kullancsok és atkák (flexáriumi tartás nyáron), de ez inkább a vadon befogott, import állatokra jellemző.

tünetek:fekély, véres szájnyálkahártya, rossz minőségű bélsár (véres, nyákos, emésztetlen rovarok)

Fontos a stresszmentes környezet és ne legyen kalciumhiányos a kaméleon, mert ez is növeli a tojásvisszatartás esélyét.
Legyen megfelelő a vitaminadagolás is és etessük bőven ilyenkor nőstény kaméleonunkat. Fontos a jól tartott eleségállat!

Kezelés: fertőtlenítés pl. HYPEROL segítségével vagy fipronil hatóanyagú spray-vel és antiparazitikumok


Kloáka vagy hemipénisz előreesés

Főleg az erősen túltenyésztett sisakos nőstényeknél figyelhető meg a kloáka előreesése. 

Kezelés: minél hamarabb orvos, mert a kizáródott rész elfertőződhet és elhalhat. De azonnali teendő, hogy tartsuk nedvesen a részt és fertőtlenítsük: én langyos vízzel lemosom, ami már sokat segít, illetve később porcukros kezelés húzhatja össze a részt..Magától általában nem fog visszamenni, pláne, ha a bőr is szakad, azt a visszatolás után varrni szokta az orvos. Ha nincs orvos gyorsan és elég ügyesek vagyunk, esetleg próbálkozhatunk a kizáródott rész visszatolásával a testüregbe...


/Forrás:  Gál János - A kaméleonok egészségvédelme, landoflacertilia.com és saját tapasztalat:) /