Milyen terrárium szükséges a sisakos kaméleonnak? Hogyan rendezzük be? - Klacsán Péter írása

 

Terrárium:

- Nevelő terrárium:

Általában a nevelő terrárium mérete 30cm széles, 30cm mély, 50cm magas, , és . Ez elég egy kaméleonnak fél
éves koráig, ekkor kerülnek át a végleges terráriumba. 

Felépítését tekintve fontos a jó szellőzés, melyet két fém rács biztosít.

Általában az egyik rács a terrárium tetején (általában rács és üveg kombinációjával található), azonban a legjobb választás, ha egy nagy felületű rács van a tetején. Ebben az esetben a lámpák kényelmesen elférnek egymás mellett, elegendő helyet hagyva a szellőzésnek.

A másik rács a terrárium elején a tolóajtók alatt helyezkedik el, ami olyan 5‐8 cm széles és végig ér az egész elején. A terrárium lehet hátterezett, vagy háttér nélküli is. Ezt a terráriumot nem kell túlgondolni, ebbe úgyis csak pár hónapot tölt a kaméleon, utána kerül a végleges terráriumba, azt lehet majd szépen megcsinálni, ültető zsebek, párkányok, egyéb díszítések kialakítása.

- Végleges terrárium:

Csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek. 

Ennek a terráriumnak az ajánlott mérete:
- nőstény kaméleon esetében 65cm széles, 40cm mély, 
90cm magas,  és 
- hím kaméleon esetében 75cm széles, 40cm mély, 90cm magas terrárium.

Ez az a méret, amiben kényelmesen elférnek. Mivel a kaméleonok többnyire a felső harmadban tartózkodnak majd, ezért magasabbat nem érdemes venni, az UVB és melegítő izzó hatása is itt érvényesül legoptimálisabban.

A terrárium mélységét nem érdemes 50cm‐nél kisebbre tervezni, főleg akkor, ha hátterezett terráriumot választunk. A túl nagy mélység sem feltétlenül ideális, mert gyermekek, rövidebb karú hölgyek nehezebben érik el a takarítás során a belső területeket.

A szélessége a megadott méretek felett bármeddig növelhető, de érdemes a gyári T5 UVB lámpa méretekkel összhangban kiválasztani. Ebben jó esetben 5‐6 évet fog eltölteni.


Aljzat:


Nőstény kaméleon esetében a leggyakoribb a kókuszrost (esetleg általános virágföld fele‐fele arányú keveréke). Ezt a terrárium aljába 15‐20 cm vastagon érdemes rakni, hogy tojásrakás idején tudjon benne ásni és ne szakadjon be neki. Ehhez elég nedvesnek kell lenni, akkor stabilabb marad. Az első tojásrakás akár fél éves kora körül esedékes lehet, ezért időben álljon rendelkezésre a vastag talajréteg. A nevelő terráriumba még elegendő kevesebb talajt biztosítani.

Az aljzatra cserepestül érdemes a növényeket tenni, hogy ásás közben ne zavarják meg a gyökerek az amúgy is stresszes tojásrakási folyamatot. Cserepes növények esetében lényegesen egyszerűbb a takarítás is, de kevésbé esztétikus.

Hím kaméleon esetében nem szükséges különösebb talaj, hisz nem ás, nem rak tojást, maximum csak mászkál rajta. Így megteszi a műfű is, amit könnyen lehet tisztítani, mosni, akár porszívózni. Praktikus, és esztétikus, bár megosztó vélemények vannak ennek a használatáról a kaméleontartók körében.

Fontos, hogy darabos aljzatot ne használjunk, pl mulcs, fenyőkéreg stb. mert az fulladást okozhat.

Ez többek között akkor is előfordulhat, ha az eleség állat elszökik, lemegy a talajra, a kaméleon pedig mellélő vadászat közben. Ilyenkor felszedhet egy darabkát, amely fulladáshoz, bélelzáródáshoz is vezethet!

Ne kockáztassunk! Kerüljük ezeknek a talajoknak a használatát! 

 

Mászóágak:
Az ágak legyenek valami puha fából, mint pl. fűzfélék (szomorúfűz, csavaros fűz, hullámos fűz), gyümölcsfák ágai, szőlővessző, és lényegében bármi jó, ami a kaméleonok számára nem mérgező növény. Átmérőjét tekintve úgy válasszuk meg, hogy a kami át tudja fogni kényelmesen, és biztonságosan a lábával. Helyezzünk el talajig érő ágakat, és sok vízszintes ágat is. Úgy pakoljuk be ezeket, hogy a kami könnyedén el tudjon jutni egyszerűen bárhova, de ne akadjon bele, elférjen. Tehát sűrűn, de ne túl sűrűn. Fontos a napozóág kialakítása, ami egy, vagy több vízszintes ág a terrárium legtetején, a rács alatt végig, mely úgy van elhelyezve, mikor a kaméleon a 4 lábán állva kapaszkodik bele, a sisakja véletlen se érje el a rácsot, elkerülve az esetleges égési sérüléseket.

Kedvencünk ezeken az ágakon fogja ideje nagy részét tölteni. Itt töltődik fel hővel, és UVB‐vel. Ez kb a tetejétől nézve a felső 10‐20 cm‐ben lesz. Az ágak előkészítése, berakás előtt nálam mindig annyi volt, hogy alaposan lemostam, megszárítottam és ment a terráriumba. Többen kifőzik, vegyszerekkel fertőtlenítik, de véleményem szerint ez felesleges. Esetleg a kéreg lefejthető. Ez füzeknél egyszerű, és szép fehér ágakat kapunk, ugyanakkor keményebb lesz, nehezebben tud stabilan kapaszkodni az ágon.

Használhatunk egyéb mászó alkalmazásokat is, a lényeg, hogy ne legyen kemény, ne törjön bele a körme a kaminak. Ezek lehetnek kötelek, kókuszrost hálók, stb. Az ágakat rögzíthetjük egymáshoz kábelkötegelővel, spárgával, a lényeg, hogy stabil legyen, nehogy kimozduljon a kaméleon alól, ami leesést eredményezhet.

Sokszor felmerül, hogy a nád, bambusz megfelelő e? NEM! Dekoratív, de kemény, csúszós, könnyen bele törik a körme, ami nem előnyös.

 

- Növények:
Fontos a sűrű növényzet, lehetőleg élő növényeket használj.
A leggyakoribb növények a következők: ficus benjamin, schefflera, szobai futóka, zöldike, bromélia fajok, dracéna fajok, vitorlavirág.
Ezekből szépen be lehet dzsungelesíteni a terráriumot, akkor elég a növény, ha megállsz a terkó előtt, és keresned kell a kaméleont. Műnövény nem igazán javasolt, maximum kiegészítésnek, díszítésnek, amíg az élő növény be nem növi a terrárium egészét. Sajnos magában hordozhatja annak veszélyét, hogy szétesik, eltöredezik az UV lámpa miatt vagy a kaméleon súlya alatt, és annak apró részeit lenyelheti állatunk. Ez nem csak, hogy nem szerencsés, hanem egyenesen életveszélyes is, tehát ha teheted, inkább élő növényt használj.
 
Mindig informálódni kell, hogy ne tegyél be kaméleon(hüllő) mérgező növényt, nehogy bajt okozzon. Több növény, mint pl a ficus is mérgező emlősökre, de a hüllőkre nem, így jól körbe kell járni a témát, ha új növényt tennél be.
 
Amitől óvakodj, bármennyire is dekoratívnak tűnik, az a borostyán. Annak minden fajtája mérgező a kaméleonok számára.