Tücsök, sáska, viaszmoly lárva, erdei csótány, argentin csótány és társai

A párduckaméleonok -ahogy természetes élőhelyükön is megszokott - változatos etetést igényelnek. Ahogy mondani szokták, lelkiismeretes állattartónál az eleségállatok tartásával, etetésével több idő megy el, mint magával a párduckaméleonnal való foglalkozással.

Gyors tanácsok:

- mindig az állat méretének megfelelő tücsköt, sáskát szerezzünk be

- vásárlás után 1-2 napig ne adjuk oda a kaméleonnak, mert ilyenkor semmiféle tápértéke nincs az eleségnek. Előbb etessük itassuk, tápláljuk őket gazdagon, hogy a kaméleon is megfelelően gyarapodhasson!:)

- ne hagyjuk a tücsköket és sáskákat a dobozukban, csináljunk nekik nagyobb, jól szellőző dobozban helyet. (párára érzékenyek)

- vitamintól és életkortól függően porozzunk (panírozzunk)

- éjszakára ne hagyjunk eleséget a terráriumban

- a többféle eleségből felváltva etessünk


Tücsök

sávos tücsökKaméleonnak a fekete tücsök nem ajánlott agresszív volta és túl nagy kitintartalma miatt. A leggyakoribb eleségünk így barna vagy sávos tücsök lehet.

Vásárlás után tegyük át magas falú műanyag dobozba, ami a legoptimálisabb esetben olyan magas, hogy a tücsök nem bír kiugrani belőle és nyitottan tárolhatjuk. (ez 50 cm kb.) Tiszta tojástartókat rakjunk bele, amiben tanyázhatnak. A magas fal miatt a tojástartókat kiemelve a tücsköket könnyedén belerázhatjuk a panírozós dobozunkba, anélkül, hogy pár nap alatt az egész lakásban tücsök ciripelést hallanánk:)

Tücsök alom általában lehet búzakorpa a magas nedvszívó hatása miatt, de ha falatoznak is belőle, akkor jobb az apró szemcsés zabpehely.

Száraz eleségnek porított nyúltáp ajánlható. Sokan használnak jó minőségű kutya száraz eleséget, de abban viszonylag nagy a zsír és fehérjetartalom. 

Nedves eleségként reszelt sárgarépa, cékla adható, mely a folyadékszükségletüket is biztosíthatja a tücsköknek. Ha ez nincs, akkor pl. kis tálkában nedvesített szivacsdarabról remekül isznak.

Fejes salátát nem javaslom általában nagy méreganyag tartalma miatt - nagyon jól raktározza sajnos a levelekben-, de én azért hidropóniás módszerrel nevelt "zacskós" bébispenótot szoktam nekik adni.

A fentiek betartásával nem kell félnünk attól, hogy a tücsök állomány néhány nap alatt elpusztul.

A képen sávos tücskök répa és cékla támadásban


 Sáska

Nagyon jó kaméleon eleség, a nagyobb sáskáknál szabaduljunk meg etetéskor a hatalmas és reszelős, esetleg sérülést okozó ugrólábaktól. Ez persze csak a kifejlett egyedekre vonatkozik. Sáska tartásánál hasonlóan jól szellőző helyet készítsünk, mint a tücsköknél, itt szükséges a nagyobb hely a vedléshez. Ha nem akarjuk, hogy túl gyorsan nőjenek, akkor alacsonyabb (20 fok) hőmérsékleten tartsuk őket.

Eleség káposztalevél, répa, fű.

Viaszmoly lárva

Csemegének használjuk csak - hiába imádják a párduckaméleonok - , mert túl nagy zsír- és fehérjetartalma megakadályozza a kalcium beépülését. Ezért csak heti 1 alkalommal javasolt.

Gyászbogár lárva

Nagy energiatartalma miatt - ha az állat nagyon rászokik-, elhízást okozhat. Másik probléma a szorulás, ami a túlzott etetés következménye lehet.

Erdei csótány

Nem mindegyik kaméleon szereti, de nem rossz kaja, bőven porozzuk!

Argentin csótány

 


Kaméleon vitamin és kalcium utánpótlása

Fogságban tartott állatoknál mindig szükséges az ásványi anyagok, kalcium és  vitaminok (A,D) utánpótlása. Ez a jól ismert módon, az eleségállatok beporzásával juttatható legegyszerűbben a kaméleon szervezetébe. E megfelelő por alakú termékek közül a kaméleonosok általában egyetlen itthon kapható készítményt ajánlanak, ezek pedig a ZOOMED termékei, a Reptivite és a Repti Calcium D3 vitaminnal. (Rendelhetőek külföldről a még jobb minőségű REPCAL termékek)

Fontos, hogy ne csak a vitamin, hanem a kalcium kiegészítő is szükséges, azaz vagy felváltva vagy keverve porozzunk a vitamin és kalcium készítménnyel. A Reptivite hiába kalcium tartalmú, az nem elég!!