trioceros jacksoniA jacksonii kaméleonok kedvelt terráriumi állatok. Alakjuk a rég kihalt dinoszauruszokra emlékeztet, egyes fajoknak ezen felül szarv-szerû kinövései vannak, akár a mitológiai egyszarvúnak.

A háromszarvú kaméleon eredetileg Kenya, Tanzánia és Uganda erdeinek lakója. Betelepítés folytán megtalálható Amerikában, Florida államban, ahol megtelepedett és életképes populációt hozott részre. A tengerszint feletti 2000 méteres magasságig is felhatolnak. Nairobiban, mely a tengerszint felett 1800 méter magasságban fekszik, a reggeli átlaghõmérséklet 11 °C. Nappal a hõmérõ higanyszála felkúszik 24 °C-ig. Élõhelye nagyon változatos területeket ölel át, így számos alfaj alakult ki, ám ezek rendszertani besorolása még nem tisztázott.

A háromszarvú vagy más néven Jackson kaméleon testalkata érdekes. Nagysága elérheti a 30–35 centimétert. A hím fején található középsõ szarv az orrcsúcsból ered, egyenesen elõre áll, és a felsõ részén enyhén ívelt. A felette lévõ másik két elõremeredõ szaruképzõdmény a szem magasságában nõtt ki. Háttaraja fûrészlapra emlékeztet. A hímmel ellen-tétben a nõsténynél a szarvak kisebbek vagy csak a fejletlenebb középsõ szarv látható, esetenként csupán a szarvak helyén lévõ pikkely kiemelkedések észlelhetõk.

A test színezete zöldtõl sárgásbarnáig terjed, melyet fehér vagy barna foltok mintáznak. A színek jelzik a kaméleonok hangulatát és egyben kommunikációt fejeznek ki. A rivális hímek találkozásánál mindkettõ világos sárgává válik. Testüket felfújják, és szarvaik segít-ségével megpróbálják egymást letaszítani az ágról. A gyengébb állat, érezve a harcban elszenvedendõ vereségét, hírtelen feketévé válik, lefordul az ág alsó felére és elmegy. A gyõztes nem követi. A nõstények is színekkel jelzik esetleges fogamzó képességüket, illetve vemhességüket. Mindkettõ esetben a világoszöld színt cserélik fel karakterisztikus mintákra. Egyes példányok struktúrája összekötözött, mohával benõtt fakéregre hasonlít.

 

háromszarvú kaméleonEz a kaméleonfaj az átlagosnál összeférhetetlenebb, ezért egy pár elhelyezésére csak hatalmas méretű terrárium megfelelő. A hímeket pedig – az állandó verekedés miatt – egyáltalán ne tegyük össze.

Egy kifejlett példány számára elegendő a 60×50×80 centiméter nagyságú terrárium, melyet gazdagon rendezzünk be elágazó faágakkal és élő növényekkel. Talajként virágföld-homok keverékét legalább 10–15 centiméteres vastagságban. A terrárium átlaghőmérséklete nappal 24–26 °C legyen. Egy kis teljesítményű spotlámpa segítségével napozóhelyet alakítsunk ki, ahol maximum 28 °C-ig emelkedjen a hőmérséklet. Éjszaka ezzel szemben 15 °C-ig is lehűlhet a levegő. Ez a nagy hőmérséklet különbség az állatok élőhelyének viszonyait tükrözi, és szükséges a megfelelő kondíció megtartásához.

A legfontosabb a terrárium átlag feletti szellőzése, így a hálós (nem üveg) terrárium a javasolt és szinte kötelező!

Táplálásuk viszonylag könnyű, hiszen a legtöbb ízeltlábút elfogadják. Nagyon kedvelik a legyeket, sáskákat, tücsköket, viaszmoly hernyót és lepkét, de a kifejlett állatoknak heti 1–2 alkalommal újszülött egeret is adhatunk.

A nemek megkülönböztetése a szarvak nagysága alapján lehetséges. Ha mégis kétség merülne fel, további táppont lehet a hímek tömörebb farktöve.

A párzási időben – március, április hónap – a hímek imponáló színeket produkálnak, és oldalirányú mozgásukkal, fejbólogatással hívják fel magukra a nőstény figyelmét. A párzásra hajlandó nőstény színezete jelentősen kivilágosodik, és farkának gyengéd érintéseivel ingerli a hímet. A hím fejének mozgatásával addig döfködi a nőstényt, míg az megfelelő pozícióba kerül. Ekkor rámászik, és tarkójánál megragadva, mellső lábaival átöleli, farkával a nőstény hátulsó testtájékát simogatja. A nőstény farkát megemelve szabaddá teszi a kloákanyílását. Ezután megtörténik a párzás, mely körülbelül 10–15 percig tart. Az elkövetkező napokban (még 10–11 napig) a nőstény még magához engedi a hímet, sőt párosodhat is. Később riasztó, fenyegető színezetet felvéve minden közeledést visszautasít. Ekkor helyezzük vissza a hímet saját terráriumába.

A vemhesség első szakaszában intenzív táplálkozásba kezd. A táplálék mennyisége az idő előre haladtával egyre jobban csökken, majd visszautasítja a felkínált eleséget. A háromszarvú kaméleon elevenszülő faj. A nőstény sokat mászkál, keresi a “szülésre” alkalmas helyet, ezért a terráriumát gazdagon kell dekorálni. Szükséges kettő vastagabb ág, amely vízszintesen van egymás felett. Ugyanakkor szükség van nagy és erős levelű növényekre, pl. fikuszra . A kopulációt követően 3,5–6 hónap elteltével ezekre fogja az anya “leejteni”, 7–38 darab utódját.

Az apróságok mérete átlagosan 50–55 milliméter, súlyuk csak 5–6 gramm. A lepottyanó kis kaméleonok – ha a tojáshártya magától nem reped fel – apró szarvkezdeményükkel szakítják fel, amelyek már ekkor láthatók. Az apró kicsúcsosodásokból alakul ki a későbbi szarv. Azonnal elindulnak felfelé, biztonságos helyet keresve.

Színezetük szürkésbarna vagy világos vörösesbarna, fehér illetve krémszínű foltokkal tarkítva. Az első néhány hónapban felnevelésük nagyobb méretű, növényekkel gazdagon beültetett, maximum 22 °C hőmérsékletű terráriumban közösen is történhet, de véleményem szerint az állatok fejlődése sokkal jobban nyomon követhető, ha kisebb tartóedényekben külön-külön neveljük őket. A 24 °C feletti hőmérséklet káros számukra, 30 °C hőmérséklet már halálos a fiatalokra!

Táplálásukra “vitaminozott” gyümölcslegyek (Drosophila), apró tücskök és más kisebb ízeltlábúak az alkalmasak. Elegendő mennyiségű eleség esetén 6 hónapos korukra testhosszuk megkétszereződik, 9 hónapos korukra pedig ivar-éretté válnak.

Fogságban átlagosan 5–6,5 évig élnek.