Hol szerezzem be kaméleonom? - Klacsán Péter írása


Általában kaméleonvásárláskor az első gondolat az állatkereskedés szokott lenni. Sajnos ez elég kétséges megoldás.
Sok „szakbolt” csak a profitra megy rá, a minél több eladásra, nem számít a felszerelés minősége, kaméleon genetikai állapota, kora. A legtöbb esetben az állat előéletéről kevés információt ismernek, így nem is tudnak túl sokat mondani róla. Nincsen ismeretük arra vonatkozóan milyen eleséget, milyen vitaminokat adott nekik a tenyésztőjük. 

Éppen ezért javasolt tenyésztőtől beszerezni az állatot. A tenyésztőknek fontos a picik egészsége, sokkal jobban odafigyelnek az állatokra.

NE VEGYÉL 3 hónaposnál fiatalabb kaméleont!

Az állatok első 3 hónapjában alakul ki a teljes csontozata, immunrendszere,egész lénye. Ez idő alatt fontos a megfelelő minőségű/mennyiségű táplálék, megfelelő hőmérséklet, minőségi, és kellő mennyiségű vitamin, kalcium, és még sok minden, amit ha nem jól csinálsz, szintén egy rövid életű, beteges kedvenchez vezethet.

Mint kezdő kaméleontartó, főleg ha kereskedőtől veszed, könnyen nevelheted félre az állatot, ami nem feltétlen a Te hibád, de a Te felelősséged! A kereskedésekben általában olyan felszerelést adnak az állathoz, ami amúgy a bolt termékpalettáján szerepel, de ez sajnos nem mindig a legjobb az állatod számára. A legjobb példa erre a nevelő szett. Érdemes a szett tartalmát egyesével kiválasztani, hogy jól megalapozzuk az állatunk egészségét.

Épp ezért minden vásárlás előtt jól járd körbe a témát, jelentkezz kaméleonnal foglalkozó csoportokba facebookon. Beszélgess, informálódj, olvass, és csak ezután szerezd be az új családtagot.

Tenyésztőket a Facebook csoportokon keresztül is találhatsz, keresd fel őket. Kérj információt a tenyészetről, kérj képet és videót a leendő állatodról. 

Ellenőrizd a tenyésztő hitelességét!