Sisakos kaméleonok számára szükséges UVB és melegítő lámpák, izzók - Klacsán Péter írása

 

Sokszor felmerült kérdés, hogy milyen fényforrások szükségesek a sisakos kaméleonoknak? Ezen témában szeretném Nektek leírni az én véleményem. Van amiben lehet változtatni, de vannak olyanok, amelyeknek a változtatását nem javasoljuk, mert olyannak kell lennie, ami a legjobb a kaméleonnak.
 
Melegítő izzó
A sisakos kaméleon félsivatagos (Jemen) területről származik, ahol nappal nagy meleg van, éjjel lehűlés. Nekünk mesterségesen ezt illik
megvalósítani, ami azt jelenti, hogy nappal szükséges neki a 28-32 fok, éjjel lehűlés. Jemenben nem ritka a 15-20 fok közti éjjelek sem. Azt szokták mondani, ha a 30 fok körüli hőmérsékletről lámpaoltás után visszahűl 20-22 fokra (szoba hőmérséklet), az már elegendő lehet nekik. Az sem árt meg nekik, ha ez az érték lemegy 13 fokig, de alatta már könnyen megfázhat, tehát kerülendő.
 
Tehát a melegítő lámpával és izzókkal ezt a 28-32 fokot kell elérnünk a napozó ág magasságában. A napozó ág a terrárium tetejétől minimum 15-20 cm távolságban elhelyezett vízszintes ág, vagy ágak, amin napozni, melegedni tud. Én inkább azt mondom, hogy ne egy két ág legyen, hanem minél több, így ebben a felső 15-20 cm-ben bárhol napozhat kényelmesen.
 
Arra figyelni kell, hogy a megfelelő teljesítményű izzót használjuk, nehogy túlfűtsük, felforrósítsuk a rácsot, terráriumot.
Nevelő terráriumba általában 1 db 35-50 W-os melegítő izzó elég.
Végleges terrárium esetében nem javasolt az egy magas watt számú melegítő izzó, mert ezesetben az izzó alatt magasabb lesz a hőmérséklet, tőle oldalra viszont egyre hidegebb, így 1 pontra száműzzük a az állatunkat, ha melegedésre vágyna. A rosszul megválasztott, nagy teljesítményű izzó alatt könnyebben felmelegszik a rács is, ami állatunk megégéséhez is vezethet.
 
Végleges terkónál több, kisebb erősségű izzó javasolt, egy 65-75 cm széles terkó esetében (nálam ez volt a megoldás) 3 db 35W-os fűtő izzó egyenletesen elosztva a rács felett, megfelelő hőmérsékletet biztosított a napozó szinten egyenletesen. Így az egész felső részt használta az állat, nem csak egy pontban napozott. Plusz egy érv a több izzó mellett, hogy ha egy kiég, még mindig nem hűl vissza a terkó, nem kell azonnal rohanni újat vásárolni.
Persze a watt szám függ a szoba hőmérsékletétől, és még sok egyéb tényezőtől, ezért nem lehet azt mondani, hogy ez kell, több vagy kevesebb nem jó. Ezt sajnos ki kell tapasztalni, hogy Nálad mi az a watt, ami biztosítja a 28-32 fokot.
 
Milyen izzót használjak?
A piacon jelenleg nagyon sok gyártónak van kifejezetten hüllők számára melegító izzója, különböző teljesítményekkel. Sajnos előfordul, hogy időnként cserélni kell, mert kiég, vagy egyszerűen túl korán elromlik, így érdemes otthon tartani egy pótizzót.
 
UVB a sisakos kaméleonnak
Ez kicsit nehezebb téma, pár dologról érdemes beszélnünk az UVB kiválasztása előtt.
 
Miért is kell az UVB?
A kaméleon szervezetében a kalcium, és egyes vitaminok felszívódásához szüksége van D3 vitaminra, ami részben megtalálható a vitaminporokban is, de az mesterséges, és nem elég minden esetben. Az UVB fény hatására termelődik a szervezetében a D3 vitamin. Ezért fontos a megfelelő értékű, és minőségű UVB fényforrás! Ha ez nem teljesül, a legjobb vitaminozás, kalciumozás ellenére sem épül be a szervezetébe, így csontritkulás, deformáció, vesegond, lány kamiknál tojásrakási gondok léphetnek fel.
A legjobb UVB forrás a napfény! Ezért amennyit tudjuk napoztassuk szabadban (flexáriumban) a kaméleont. 
 
Milyen UVB fényforrást használjak?
Két fontos dolog az UVB fényforrásokról:
- Az üveg 100%-ban megszűri az UVB-t, tehát mindig rács fölé tegyük, egyébként mintha ott sem lenne. 
- Amásik f tontos tényező, hogy CSAK FÉM (lehetőleg fekvő) búrába tegyük a fényforrást! A kerámia búra elnyeli a sugarak nagy részét, és szinte hatástalan, hiába van rács felett. Ha Neked így van, akkor azzal javíthatsz a dolgon, ha a búra belsejét kibéleled alufóliával, ami vissza veri az UVBt, amíg megveszed mihamarabb a megfelelő búrát!
 
Nevelő terkóra a melegítő izzó mellé kell egy kompakt uvb fénycső is. Sisakos esetében ez legyen 24-26W 10.0 erősségű kompakt cső, mint írtam fém fekvő búrában. Itt bevált márka a ZooMed, és Arcadia. Más márkák is szóba jöhetnek, de ez a két márka már bizonyítottan megbízható, és megfelelő, élettartam minősége tökéletes a kis kaminak.
FONTOS! Ezek a csövek fél éves használat után cserélendők, mert gyengül a hatása használat során. Ha használtan veszel felszerelést, mindig kérdezd meg, mennyit használták a fénycsövet, de legjobb, ha újat teszel az állatod fölé.
 
Lehet kapni fém dupla búrát, amibe be tudod tenni a melegítőt, és uvb-t is, az tökéletes a nevelő terráriumra, ha még elegendő szellőzés marad a lámpák mellett. Használhatunk két külön lámpát is. Ezen csövek hatása hozzávetőlegesen 15-20 cm-ig hatásos a kaméleon számára, ezért is jó a 15 cm körüli napozó szint, mert ott megfelelően éri az UVB.
Végleges terkóra nem javasolt a fent említett kompakt cső, mert az viszonylag kis felületen sugároz, ami megint korlátozza a kami mozgását, és ha nem alatta van, nem feltétlen éri kellő mennyiség. Ha mégis ilyet választanál, azzal számolj, hogy ebből legalább két darabot kell feltenned, hogy a terrárium nagy részét lefedhesd velük. A kompakt fénycsöveket fél évente kell cserélni, ami két izzó esetében nem kis kiadás, és a hatásfoka akkor sem éri el a javasolt T5 UVB csövek hatását.
 
Tehát végleges terkóra ezért javasolt a T5H0 24W 10.0% vagy 12.0 % (márkától függően) UVB cső. Ez 55-57 cm hosszan végig sugároz, ami a 3db fűtő izzóval együtt, nem korlátozza a kaméleon napozási helyét. Így mindenhol megfelelően éri az UVB, az egész felső szintet használhatja. Ezeknél is a javasolt márka a ZooMed, és Arcadia valamelyike. A T5 fénycsöveket évente egyszer kell cserélni, így gazdaságosabb, mint kompakt társai.
 
Tehát össze foglalva:
 
Nevelő terkó:
- 1 db melegítő izzó (általában 35-50W)
- 1 db kompakt UVB izzó 24-26W 10.0 FÉM búrában! Fél évente csere!
 
Végleges terkó:
- 3 db melegítő izzó (általában 35-50W) 
ÉS
    - 2 db kompakt UVB izzó 24-26W 10.0 Fém búrában, fél évente csere!
    VAGY
    - 1 db T5H0 24W 10.0 (55cm) UVB fénycső FÉM búrában, évente csere!