A Trioceros Rudis kaméleon elevenszülő és társasan is tartható, de cserébe sajnos nem tolerálják a kézhez szoktatási próbálkozásainkat. Méretük 10-12 cm, élettartamuk viszonylag hosszú 5-8 év.

Az ajánlott terrárium méret kb:30x30x50cm álló terrárium. Meglehetősen aktív faj, amely hasznosítani fogja a számára biztosított helyet. Legyen sűrűn berendezett, mászóágakkal és növényekkel. A terrárium aljára kókuszrost kerüljön, ezzel is biztosítva a kellő páratartalmat.

A terrárium hőmérséklete 18-25 C között legyen, így nem szükséges sütkérező izzó, csupán  UVB izzóra van szükségünk. Ez kellő meleget is biztosít a felső régióban és a megfelelő anyagcserében is segíteni fog. Napi 11-12 órát működtessük.

A mivel ők hegyvidéki kaméleonok, ezért hőmérséklet soha nem haladhatja meg a 26C-t.

Táplálásukhoz, kifejlettségi állapotuknak megfelelő méretű eleség állatot adjunk. A növendékek, muslincát és napos tücsköt. A felnőttek pedig apró lárvákat valamint xl méretű tücsköt fogyasztanak. Ügyeljünk rá, hogy méretüknél, csak jóval kisebb eleségállatot képesek elfogyasztani. Az eleségállatot ne felejtsük el, legalább minden második alkalommal porozni.

A megfelelő páratartalmat napi többszöri párásítással érhetjük el. Az ideális 80-90%. A legmegfelelőbb, ha naponta 3-4 alkalommal párásítunk. A Rudik a vízcseppeket fogják nyalogatni, így pótolják a folyadék veszteséget.

A nemeket nem könnyű megkülönböztetni. A hímek több sárga és kékes színnel rendelkeznek és rendszerint kisebbek a nőstényeknél.

Elevenszülő kaméleon faj. A nőstények kb. 4 hónapig vemhesek.  Az újszülöttek 2cm hosszúságúak.