Kaméleonok fogadása, hogyan teremtsük meg a minimális feltételeket növendék kaméleonunk számára

 

Első lépések, a terrárium kialakítása, mérete, berendezése praktikusan

A következőkben fényképekkel illusztrálva próbálom röviden leírni, hogy mi a minimális program egy fiatal (3 hónapos) kaméleon fogadására, hogyan rendezzük be, milyen legyen a terrárium, mi legyen a világítás és UVB sugárzó...

Egyéb menüpontjainkban részletesebben is megtalálható ez a tudásanyag, de kezdő kaméleonosok számára talán egyszerűbb elsőre így, illetve a terrárium és világítás vásárlásánál már jó, ha ezeket figyelembe veszik.


A nevelő terrárium

Azért szükséges elsősorban, hogy a kis kaméleon megtalálja benne az eleséget. Minimális mérete 30 x 30 x 50 cm (szélesség x mélység x magasság)

Legfontosabb a dupla szellőzés, ahol a felső szellőző minél nagyobb, mert a melegítő és UVB izzók burája teljesen lezárhatja a szellőzés útját. Ha már "tévedtünk" és kicsi a felső szellőző, akkor mindenképp emeljük meg (1 cm-re min.) a lámpaburát, hogy alatta légrés legyen.

Aljzat: kókuszrost (berakás előtt be kell áztatni és földnedvesen elhelyezni)

Ágak: fűzfa, bodza, csavartfűz és egyéb háncsos, lábméretnek megfelelő vastagságú ág, hogy tudjon kapaszkodni

Háttér: Ha nem hátteres terráriumot vettünk, mindenképp jó szolgálatot tesz egy egyszerű parafa háttér felragasztása, mert az eleségállatok mindig felfelé másznak rajta a kaméleon irányába és egyszerűsödik a vadászat:)

Berendezéshez szükséges még egy csomag műanyag kábelkötöző, amivel a faágakat egymáshoz rögzítjük.

 

terrárium

 A terrárium aljában már ott a kókuszrost és a parafa is fel van ragasztva. Megfelelő hosszúra vágott ággal én minimum 3 alsó sarokból indítom a tartó ágakat a napozószintig, mely kb. 15 cm-re van a terrárium tetejétől. Középen kábelkötözővel rögzítem.

kaméleon terrárium nevelő

A 3 (vagy 4) tartóágra kábelkötözővel már egyszerűen rögzíthető a legalább 2 db vízszintes napozóág, de ez is lehet több. (a keresztalak a kapcsolásban segít)

kaméleon terrárium nevelő

Aztán lehet még a 4. sarokba is levezetés, hogy a kaméleon minden sarokból vissza tudjon menni a fő helyére.

kaméleon terrárium nevelő

Én időnként műanyag kerítéshálót is használok bizonyos kaméleon méretig, de ha már nem tud átbújni a lukakon, nem szerencsés.

kaméleon terrárium nevelő

A művirág használata segít a tisztításkori gyors fertőtlenítésben és a kicsik ügyesen tudnak inni a levelekről. (Az élő növények használatát én meghagyom a felnőtt terráriumba.)

kaméleon terrárium nevelő

Így készen van a napozószint, ahol majd mérnünk kell a hőfokot. Növendék párduckaméleonnál ez mindig kevesebb, mint a felnőtteknél, elég a 26-28 C fok. Itt látszik az alsó szellőző is!

kaméleon terrárium nevelő

Felső szellőzőnek a kereskedésekben legtöbbször kapható terráriumoknál alig 5-6 cm-es csíkot találunk csak. Ez nem megfelelő! Én gyakorlatilag a teljes tetejét rácsból készíttetem a megfelelő szellőzés és levegőáramlás miatt, így a kívülről rákerülő lámpaburák sem tudják megakadályozni a légáramlást.

kaméleon terrárium nevelő

Készen a helyén, némi plusz növénnyel kiegészítve rejtőzködési lehetőségnek. A világítás nálam fénycsöves és rejtett, de kitérünk az általánosan használt burás világításokra is.

kaméleon terrárium nevelő

És az új lakó is meg van elégedve, ahogy a színéről is látszik! :)

A nevelő terrárium fenti elkészítése persze nem "szentírás", én így csinálom, bevált..Elkerülhető a "létrácska", a tapadókorong használata és tényleg ez a minimum. Több ág, több növény mehet:)

A fotók jobb egérgombra klikkelve nagyíthatóak, ha szükséges ("kép megjelenítése")!


Világítás - UVB

Kerüljük a - sajnos nálunk oly divatos - kerámia lámpaburák használatát.

Mérések bizonyítják, hogy a kerámia burával használt függőleges elhelyezésű UVB izzók gyakorlatilag semmit nem sugároznak lefelé, azaz tisztán pénzkidobás a használatuk, ráadásul kaméleonunk a hiányzó UVB miatt meg fog betegedni.

A kompakt UVB izzókat vízszintes állású burával használjuk (pl. Zoomed termékek), de házilagosan is készíthető valamilyen fémformából - többen sütőformát használnak -, de legjobb a fénycsövek használata. Hosszuk miatt persze ez inkább a felnőtt terráriumoknál egyszerűbb.

Kompakt izzókból javasolt: Zoomed Reptisun 10.0, (vagy Arcadia) mely 7-8 hónapig is hatásos. (Tovább is világít, de nem sugároz megfelelő mennyiségű UVB-t)

Fénycsőből szintén a fenti gyártók T5-ös  6-12%-os fénycsövei javasoltak, melyek akár 1 évig is hatásosak.

Sokan nem tudják: az üveg nem engedi át az UVB sugarakat, tehát kizárólag a szellőzőrácson vagy felett lehet elhelyezni őket.

FONTOS: semmilyen világítást ne használjunk a terráriumon belül, mert égési sérüléseket okozhat, ha nem is ér hozzá az állat.

A melegítő izzó lehet egy egyszerű spot izzó is, de teljesítményét a terráriumhoz, a szobában lévő hőfokhoz és a kaméleon számára szükséges hőmérséklethez kell igazítani. Gyakori probléma, hogy a kereskedésekben bőven túlméretezett izzót adnak...

Nevelőbe elég általában a 28-35W-os izzó a megfelelő hőmérséklet eléréséhez, felnőttbe akár 2 db 50W-os izzó is kellhet.

Ha túl meleg van a napozó szinten, emeljünk a burán valamilyen alátéttel!


 Folytatás következik...:)