Kaméleon témában gyakran ismételt kérdések - avagy kaméleontartás röviden SZÉLL TAMÁS tollából

A GYIK megtalálható a Kaméleon FanClub FB csoportban is.

 

Hány fok a megfelelő a kaméleonnak?

A kaméleonok 28-32fokban tudnak kellően felmelegedni a napi rutinhoz. Ezt kell számukra biztosítani LÁMPÁKKAL! De erre nincs egész nap szükségük! Fontos, hogy mikor ezt a hőmérsékletet beállítjuk, akkor ne az egész terráriumra számoljuk, hiszen ez lehetetlen is volna! A helyes melegítés a következő: A terrárium tetejétől számolva, felnőtt állat esetében nagyjából 12-15cm-re(sisakos esetében ez lehet 20cm is a sisak miatt!) kell kialakítanunk, a NAPOZÓÁGAKAT. Ez vastagabb, vízszintes ágakat jelent, ahol az állatunk az ideje nagy részét fogja tölteni pihenéssel. Ide és csak is ide kell a 28-30fokot beállítani, többet nem! Tehát ITT mérünk hőmérsékletet, az ágra helyezett hőmérővel, még mielőtt az állat megérkezik! Ha ez megvan és egyszer beállítottuk, már ki is vehetjük a hőmérőt a terráriumból. Nincs rá szükség, ugyanis a terrárium oldalára ragasztott hőmérő nem ezt fogja mutatni, hanem legalább öt fokkal hűvösebbet, az meg kit érdekel… (Egyes hegyi fajok jóval hűvösebbet igényelnek a 30foknál, ami speciális eset, ez most nem tartozik ide)

De így nincs meg a 28-32 fok az egész terráriumban Az a jó!! Hőlépcsőt kell kialakítanunk a terráiumban. Ha a napozó ágon megvan az ideális hőmérséklet, lentebb pontosan csak a szobahőmérsékletet fogjuk tudni mérni. Ez így a korrekt. Az állat, ha vadászik, bejárja a terráiumot, közben lehűl picit, majd megint napozik, megint lehűl és így tovább… Ez a napi rutinjuk, így éldegélnek a szabadban a fákon-cserjéken. Ha egész nap 28-30fokban csücsülnének, pillanatok alatt túlmelegednének.

Milyen égőkkel és hány wattos melegítő izzókkal kell ezt megoldani?

Az, hogy hány wattos, nehéz kérdés, nem lehet így meghatározni. Az égők vásárlásánál be kell kalkulálni a szobahőmérsékletet és az évszakokat is! Valamint, hogy mennyire szellőzik a terrárium és engedi el a hőt. Azonban van még is megfelelő, jól bevált módszer és izzófajták is: Ha pl. a szobában van egy klasszik 22-25fokos szobahőmérséklet, akkor kettő, esetleg három armatúrára van szükségünk, bennük 25-40wattos, fehér vagy sárga fényű, hüllős, nem halogén, melegítő spotokkal. Jobb, ha a langyosabb hőt elosztjuk, és nem egy nagyobb 60-75wattos égővel biztosítjuk kaméleonnak a meleget! Egyrészt jobb az a kaméleon, ami nem kucorog az égő alatt, hanem szépen kiterülve, kinyúlva, akár lábait lógatva hesszöl és\vagy emészt a lámpák alatt, másrészt így biztosan nem fogjuk sem túlmelegíteni az állatot, sem megégetni a hátát!! Nálam általános ökölszabály, hogy kaméleonnál nem használok 50w-nál nagyobb izzót és nem használok halogént sem!! Mindkettő veszélyes tud lenni az állatra! Halogén csak profiknak, tisztes távolból! Kezdők gyakori hibája, hogy szabályszerűen megégeti a kaméleon hátát felületes informálódás miatt. 25w ugyan amit vesz lámpa, csak éppen halogén... Az meg olyan, mintha 120w-os normál wolframszálas izzó lenne... Maradjunk annyiban, hogy amíg nincs rutin, nincs halogén sem! TILOS! Jó megoldások lehetnek pl.: - 2-3db 40w-os Zoomed hüllős spot(20-22fokos szobahőmérséklet esetén) - 2-3db 35w-os Trixie hüllős spot(22-25fokos szobahőmérséklet esetén) - 2-3db 25w-os Exoterra Basking spot(25-27fokos szobahőmérsékletnél) - NEM kell bekapcsolnunk a világítást, ha nyáron a szobahőmérséklet 27fok fölé kúszik! Ha megvagyunk a melegítő lámpákkal, akkor gondoskodnunk kell az UVB lámpáról is, ami nélkülözhetetlen a kaméleonoknak!

Milyen UVB-t vásároljak és miért nélkülözhetetlen?

Hogy miért nélkülözhetetlen, arról van egy külön fájl is, melynek címe UVB-Dvitamin-Kalcium háromszög. Ezt kell elolvasni hozzá, hogy megértsük. Itt nem részletezem. Hogy milyen fajta, az már könnyebb kérdés, melyeket mérésekkel tudunk alátámasztani, erről is készült fájl, melynek címe UVBlámpák mérések. Viszont egyszerű kiválasztani a megfelelőt, mert összesen két gyártó van, ami bátran ajánlható és mi, kaméleonosok szeretjük. Az Arcadia és a Zoomed. Ezekből pedig: - Zoomed Reptisun 5.0 és 10.0 13W vagy 26W - Zoomed Reptisun 5.0 és 10.0 T5HO vagy T8 foglalattal - Arcadia D3 Reptile Lamp 6% kompakt foglaltos vagy T5HO vagy T8 foglalattal - Arcadia D3 Reptile Lamp 12% kompakt foglaltos vagy T5HO vagy T8 foglalattal Az összes többi márka alulmarad ezekhez képest, teljesítményük rohamosan csökken és pár hónapig adják le csupán a megfelelő szintű sugárzást. Ha tehetjük anyagilag, mindenképpen a T5HO foglalatos fénycsöveket vásároljuk, mert ez a leghatékonyabb az állatnak. A normál(E27)foglalatos kompakt izzók sokkal kevésbé hatékonyak, kvázi jobb, mint a semmi kategória sajnos. Erről is van egy fájl, kerámia búra mérés néven. A 6%-os és 5.0 az erdei kamiknak való, míg a 12%-os és 10.0 a félsivatagban, sivatagban élőknek. (Az már más kérdés, hogy átlag terráriumban a sivatagi, félsivatagi cső tudja kb. a természetbeli erdei szintet…)

Hova helyezzem az armatúrákat a melegítő és UVB izzókkal?

Mindenképpen a terráriumon kívülre, a tetejére, a nagyméretű szellőzőrácsra! Célszerű alászerkeszteni 1cm kis lábacskákat vagy az armatúrához rácsot használni, hogy ne gátoljuk a szellőzést, mivel az ormótlan darabok az egész rácsot ki tudják takarni! A kaméleon mászó állat és kis butusok. Ha bent vannak a lámpák, egyszer tuti rámásznak és megégetik magukat, még az UVB-vel is, hiába hűvösebb sokkal, mint a melegítők! Ha azt gondoljuk, nem érik el, de igen. Mindent elérnek és rámásznak! Veszélyes. Látni azonban profi, tenyésztői tartásmódot, ahol bent vannak a lámpák az állatoknak. igen, de itt profin vannak ráccsal körbevéve az izzók!

Este kell fűteni\világítani a kaméleonnak? Mennyit világítsak?

A kaméleon nappali állat, éjjel alszanak. Éjjel tehát sötétről és hűvösebb hőmérsékletről kell gondoskodnunk, hogy mozdulatlanul tölthessék az éjszakájukat. Természetben is így van! Ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint időzítő kapcsolót használnunk és estére kikapcsol a lámpa nekik. Szerencsés esetben, a szobában sem kapcsolunk villanyt, esetleg redőnnyel, pokróccal sötétítünk nekik. Ha lekapcsolódik a villany, hűvösebb is lesz.(szobahő) Nagyon jót tesz az állatnak viszont, ha éjjelre 22fok alá tud menni a hőmérséklet, akár 15fokig is! Ha nem tudjuk megoldani, nincs nagy gond, de jó, ha tudjuk, 25fok felett az állat szervezete aktív és nem tud kellően pihenni, afféle alvó-éber állapotban vannak, mint, mikor kánikula van. Ez a nyár velejárója sajnos. Vannak viszont macerásabb fajok, melyeket muszáj, hogy hűvösben altassunk! Általános ökölszabály, hogy 10-12 órát világítsunk. Az állat sem hülye, leköveti az évszakokat. Tehát nyáron a 12óra, télen akár 8-9óra is elegendő. A kamik elég precíz beépített biológiai órával rendelkeznek. Lámpaoltás előtt egy órával már keresik a fekhelyüket és be is kucorodnak, valamint napkelte előtt már nyitva a szemük. Szóval általánosnak mondható, hogy 8:00tól 20:00ig égjenek a lámpák. Télen elég, ha sötétedésig 16:00-18:00ig világítunk\fűtünk. Ha éjjeli baglyok vagyunk, és azt gondoljuk, hogy eltoljuk a biológia órájukat, hogy éjfélkor még megvárjanak, nem fog menni. A kamik nagy általánosságban nyolckor kelnek, kilenckor már kajásak, este hét felé már fészkelődnek az alváshoz. Nem tudunk velük mit csinálni, ha késő délután is érünk haza.

Mennyi ideig hatásos az UVB égő?

Ez is nagyjából tisztán látszik az UVBlámpák mérések című fájlban. Azonban fontos itt is megemlíteni, hogy az UVB lámpák az üzemórák előrehaladtával, elveszítik sugárzási képességüket, mindenféle jelzés nélkül. Pont ugyanúgy világítanak, mikor már semmit sem érnek, mint mikor kivettük őket a dobozból. Létezik azonban terrarisztikai mérőeszköz erre a célra, ami hobbystának egyrészt drága és felesleges is. Aki gondolja beszerezheti, de mélyen zsebbe kell nyúlni. A kompaktokat jelen technológiai tudásunk szerint 4-5havonta, a fénycsöveket évente kell cserélnünk magunktól, anélkül, hogy mérni kellene őket!

Használhatok a kaméleonnak fűthető ágat és talajfűtőt?

Nem. A kaméleon fán-cserjén élő állat. A nap neki az egyetlen melegedési és irányadó pont. Ezért, és a relatíve biztonságért másznak ösztönösen a magasba. Náluk az nem fordulhat elő, hogy egy felforrósodott kőre csücsüljenek, mint egy teknős, leguán vagy agáma, és onnan melegedjenek. Ezért számukra minden alulról jövő hő káros és összezavarja a kis rendszerüket, könnyen túl is melegednek így és nem tudnak hőt kontrollálni. Hiszen hiába is bújnak el az egyik levél alá, ha alattuk az ág felfűti a kis szervezetüket. A lámpákkal és az UVB-vel imitáljuk számukra napot, és ösztönözzük őket a magasba.

Milyen terrárium kell egy kaméleonnak?

Mindenképpen álló terráriumra vagy flexáriumra van szükségük, mivel ahogy már volt említve, fán-cserjén, magasban élő állatok. A fekvő terráriumban nem érzik jól magukat, még tán arra is szükségük lehet, hogy ha lenéznek, érezzék a teret maguk alatt… Terrárium anyaga lehet üveg vagy fa is akár. Felnőtt állatnak minimum 90*65*50 terráium\flexárium szükséges. Növendék állatnak, kb. hat hónapos korig 50*30*30 a megfelelő méret. Növendéknek, hat hónapos korig nem kell nagyobb. Fontos, hogy a kaméleon növekedése során az első pár hónapot ekkora helyen töltse, ugyanis ekkora helyen tudja csak megtalálni az összes táplálékot. Ha nagyobb a hely, félő, hogy feleslegesen szórunk sok táplálékot neki, azt nehezen találja meg és el is bújnak a nagy helyen. Felnőttnek építhetünk akár egy szekrény méretűt is sok növénnyel, szeretni fogja! Ha terrárium, mindenféleképpen nagyméretű szellőzőrács szükséges a tetejére és egy kisebb az alsó harmad környékén, az ajtók alá! A tetejére azért, hogy a lámpa melege és az UVB be is jusson a terráriumba az állathoz, valamint, hogy a fáradt, meleg levegő távozni tudjon! Az aljára pedig azért, hogy a friss levegő be is tudjon menni valahol a terráriumba! Tévhit, hogy elég egy nagy szellőző a terrárium tetején! Gondoljunk bele. Lámpák felmelegítik a felső részt, alul pedig szobahőnk van. A hűvösebb pedig a meleg felé áramlik, tehát meg is van a kürtőhatás, más néven kéményhatás. Így biztosított állatunknak a friss levegő, valamint a terrárium túlfűtésének lehetősége sem áll fent, anélkül, hogy huzat lenne nekik! Ha nincs alul szellőző, a terrárium kontrolálhatatlanul melegszik, a levegő fárad és áll, az állat dunsztolódik... Sajnos gyári, kaméleonnak alkalmas terrárium nem létezik a kereskedelemben. Ezt minden esetben csinálnunk, csináltatnunk kell… Létezik természetesen kaméleonos terrárium, de ezeken szinte mindig alulméretezett a szellőzők mérete.

Terrárium vagy flexárium? És ha flexárium, honnan?

Flexárium témában is van több fájl pl. Kaméleonok a szabadban és a flexárium, Egy lehetséges flexárium ötlet. Nagyjából logikusnak tűnik, hogy bent terrárium, kint flexárium. Igazság az, hogy egyre többen, sőt, Amerikában mindenki flexáriumban tartja az állatot bent is! A lehető legjobbat tesszük az állattal, ha nem terráriumban, hanem flexáriumban élhetnek a szobában is. Szóval flexóra, vagy akár rácsos-szúnyoghálós ajtókara fel bátran! Flexáriumot több hüllős cég is gyárt, ki kell nézni a számunkra megfelelőt. Vállalkozó kedvűeknek, barkácsra hajlamosoknak viszont sokkal jobb, ha maguk készítik fémből, fából, rozsdamentes rácsból.

Milyen aljzat a megfelelő? A boltban fenyőmulcsot adtak\javasoltak!

Sajnos a mulcs a lehető legrosszabb megoldás, egyrészt pangani tud alatta a kosz és a víz is, valamint az apró darabok vadászat közben lenyelve akár halálos bélcsavarodást tudnak okozni. Ez nagyon ritka, mert ha megérzik a kamik a nem ehető textúrát, kiköpik, de előfordult már sajnos. Legjobb megoldás a nedves kókuszrost, amit folyton nedvesen, de nem vizesen tartunk! Nem túl jó a föld, ami nem is szép, illetve könnyen penészedik. A kókuszrost továbbá lenyelve rostanyagként viselkedik, tehát részben emésztődik, részben a beleket pucolva halad át a tápcsatornán. Kókuszrost bármelyik szakkereskedésben olcsón vásárolható. Hím kaméleon, vagy fiatal nőstény esetében, ha nem teszünk be semmilyen almot, akkor is jól járunk el, különösen ha flexáriumban tartjuk őket. Az alomnak elsősorban esztétikai szerepe van, ritkán megy le az állat a talajra, kivéve, ha tojásos nőstény, de erről később.

Milyen növényeket tehetek a terráriumba és hogyan?

Erre is van egy fájl: terráriumi növények kaméleon a címe. Fontos, hogy a melegebbet szerető nem mérgező szobai fajták jöhetnek szóba csak. Az UVB-t nagyon fogják szeretni az biztos, legyen akármilyen növény is! Fontos, hogy cseréppel együtt tegyük be a terráriumba. A növényzet legyen sok, minden körülmények között! Kinti flexáriumba kerti növénnyel kalkuláljunk. Nagyon jól bevált és szinte kiirthatatlan megoldás benti terkó esetén, ha pl. scheflerát ültetünk egybe szobai futókával. Egyetlen dolog, hogy a scheflera nem szereti, ha túlöntözik. A fikusz is gyakori megoldás, ez azonban a meleg hatására könnyen lekopaszodik. Fantáziánk és a kísérletező kedv szab csak határt. Kültéri flexáriumba az olcsó és igénytelen kerti növények: som, kecskerágó, sövény a legjobb megoldás.

Mászó ágakat, milyet és honnan? Mennyit?

Ha adott a terrárium, benne a sok növény, a talaj ez még nem elég. A kaméleonok lábai az ágakon való kapaszkodáshoz fejlődött, nem a növények leveleihez, mint sok gekkóké! Az egész életüket az ágakba kapaszkodva töltik, így is alszanak. Sok kapaszkodási lehetőségről kell tehát gondoskodnunk. Mindenféle irányban és módon, hogy a terrárium összes zugába el tudjanak bóklászni. Általános szabály, hogy a vízszintes, pihenő-napozó ágak legyenek picit vastagabbak, amin tudnak pihenni, hasalni, míg a függőleges ágak legyenek a kapaszkodásra, mászásra alkalmas vékonyabbak. Az a jó, ha mindenféle vastagságban teszünk be nekik, hogy egyaránt kelljen a körmüket is használni, ha el akarnak jutni A-ból B-be, és hogy ha kell, vékonyat is kelljen jó szorosan szorongatniuk, hogy le ne pottyanjanak. Vegyesen, változatosan tehát mindent! Célszerű kéreggel rendelkező ágakat válogatnunk, egyrészt szebb, természetesebb, másrészt a körmeiknek is ez a jó, könnyebben tudják mászni. Nagyon jó választás a rücskösebb és\vagy puhább pl.: a bükk, nyár, nyír, bodza, akác, csavart fűz, szőlőtőke stb. Kevésbé jó választás az öregedésre felkeményedő, simább gallyak pl.: cseresznye, szilva. Kerülendő a bambusz és minden, ami hántolt, mert nehezen kapaszkodnak bennük. Azokba a gallyakba, amikbe nem tudnak megkapaszkodni, azokon az állat csúszkál, kínlódik, súlyosabb esetben le is eshetnek, vagy a körmüket vesztik. Ágakat ingyen tudunk beszerezni, kiránduló helyekről, vízpartról, erdőkből, parkokból, kertekből… Lényeg, hogy ne a földről szedjük, hanem frissen vágjuk a fáról! Én különösebben nem szoktam fertőtleníteni az ágakat, ha frissen szedem. Meg ha kivisszük az állatot a szabadba, előtte körbefertőtlenítünk?

Mennyi időnként kell kipakolni és kitakarítani a terráriumot?

Erre azt szoktam felelni, hogy nem kell takarítani, elég tisztán tartani. A kaméleonok az egyik legtisztább és egyben szagtalan állatok is! Ha az ürüléket, nem megevett kaját kiszedjük azonnal, mikor szembemosolyog velünk, nem piszkolódik könnyen a terrárium. Időként egy kis ecetes-vizes szivaccsal átdörzsöljük a terrárium falát, a növények leveleit, pótoljuk, esetleg cseréljük a kókuszrostot és kész is vagyunk. Napi rutinnal egy évig is fent tartható egy terrárium, szinte olyan állapotban, mintha egy hete rendeztük volna be. Szebb is, ha a növény benövi, valamint a sokszor csökönyös állat lelkivilágát sem zargatjuk, hogy mindig máshol van a kedvenc ága... Ha nagyon pedánsak vagyunk 6-8havonta mehet egy teljes generál és fertőtlenítés, de szakszerű gondozás mellett ez sem szükséges.

Mit eszik egy kaméleon?

Rovarevő állatról beszélünk, a rövid válasz tehát, hogy rovarokat. Csak is frisset, élőt, mozgót! Mindenféle szárított, döglött, előre megölt rovar hidegen hagyja őket. Ezzel kell tudnunk együtt élni, ha tartani is akarjuk őket. A természetben azonban kvázi majdnem mindent, amiről úgy döntenek, hogy nagy biztonsággal a nyelvükkel el is tudnak kapni és le is tudnak nyelni. Fajtól, élettértől függően kétéltűeket, növényeket, madarakat, fiókákat, kisebb rágcsálókat és kisebb hüllőket is, akár egymást, ha a nagyobb találkozik a jóval kisebbel. Igen, a kaméleonok kannibálok, ez van! Nem mérlegelnek a fajfenntartáson ilyenkor, a túlélés a tét! Ez a téma viszont olyannyira összetett, és komplikált, hogy ez okozza gazdinak és kaméleonnak a legnagyobb kihívást. Szóval a kamikaják.ppsm nevű fájlt kötelezően el kell olvasni hozzá, hogy képbe legyünk. Az összes oldalt!

Mennyit eszik egy kaméleon?

Nagyon jó a kérdés. Változó, sok tényezős dolog. A fiatal, még nem ivarérett állat sokat eszik és majdnem egész nap képes rá. Amint elérkezik az ivarérés, drasztikusan visszaesik a fogyasztása, legtöbb esetben ilyenkor egy hónapig abbahagyják az evést, mást helyeznek előtérbe. Aztán ahogy beállnak a hormonok és lelassul a növekedésük fokozatosan esznek jóval kevesebbet. Valamint függ az állat habitusától is, vannak, akik szeretnek enni és vannak, akik nem. Nagyjából az is igaz, hogy a nőstények valamivel jobb evők és kevésbé válogatósak, hiszen ők a tojásnevelésre sok energiát kell, hogy fordítsanak, de láttam már nem jól evő nőstényt is. A teljesen kifejlett egyedek még kevesebbet és ritkában fognak enni. Itt is olykor-olykor tartanak egy hónapos kajaszünetet. Ettől főleg az új gazdik tépik a hajukat. Milyen ütemben nő egy kaméleon? Ez is változó, de nagyjából fél éves korukig rohamosan, akár havonta duplázzák a súlyukat. Mikor ivarérnek, 6-8 hónaposan, visszább vesznek az étkezésből, ilyenkor lelassul a növekedés is. Egy éves korukra érik el a fejlettségük kb. 70%-át, a maradék 30%-hoz, további egy év szükségeltetik. Tehát kb. két év, mire teljesen kifejlődnek méretben, és véglegesnek mondható színüket is ekkorra veszik fel.

Hogyan és mivel etessük a kaméleont? Vadon fogott rovarokat adhatunk nekik?

Erre a kérdésre is ott a válasz a kamikaják.ppsm fájlban, kéretik elolvasni figyelmesen! A hogyanra több lehetőségünk van. Sőt, az a jó, ha váltogatjuk a módszereket! A legegyszerűbb, ha beszórjuk a takarmányrovarokat a terráimba, hogy a ragadozóösztönüket kiélve vadászhassanak a kis territóriumukon. Aztán adhatjuk kézből, vagy csipesszel is, ha szeretnénk szorosabb kontaktba kerülni az állattal. Kézből viszont csak a már beszokott, nagyobb egyedek fogják elfogadni a táplálékot a fiatal, tapasztalatlan, bizalomhiányos egyedek nem fognak az ujjaink között ficánkoló rovarra lőni. A csipesszel való etetést nem javaslom a személytelensége miatt sem, valamint hallottam már sérülésről is, amit a pontatlan kaméleon és ügyetlenebb gazdi okozott magán a csipesszel. Az, hogy a kaméleont változatosan, többféle rovarral, lárvával, akár vadon fogottal, kell etetni, kiszolgálva szeszélyeit, szintén a kamikaják.ppsm fájl tartalmazza!

Nem eszik a kaméleonom napok, hetek óta, mit tegyek?

Ha a kaméleon láthatóan nem beteg, ugyan az a napi rutinja, egészséges, színe, kondíciója normális, akkor nincs aggodalomra való ok. Szeszélyes, válogatós hüllőkről beszélünk. A fiatal állatok sem éhesek minden alkalommal, mikor kínáljuk. Lehet az ivarérés, felnőttkori sztrájk, vagy akár annak jele is, hogy ráuntak egy-egy fajta rovarra. Semmi teendőnk nincs, csak a türelem, ha az állat láthatóan nem beteg, aktív és minden rendben van nála. Olykor a hat hetes szünet is megesik.

Miért kell vitaminba és kalciumba forgatni az eleségrovart?

Erre is megtalálható a kiterjedt válasz az UVB-Dvitamin-Kalcium háromszög című fájlban. Röviden azért, mert a kaméleonok rendkívül érzékenyek a kalcium és foszforszintre, valamint az ásványanyagokra is. A változatos és bőséges rovarlakoma mellett sem tudnánk fedezni azt a vitamin, ásványanyag és főleg kalcium bevitelt, amire az állatnak szüksége van. Ők ilyen speciális hüllők. Míg egy teknős a csirkemájjal és hallal kvázi fejlődhet egészségesen, addig egy kaméleon extra kalcium nélkül és hozzá az UVB lámpa nélkül nem tud egészségesen fejlődni, és nagyon hamar megbetegednek. A rovarlakomát kalcium és multivitamin keverékbe kell „panírozni”és így megetetni a kaméleonnal.

Bármilyen hüllős vitamin és kalcium kombó megfelelő a kaméleonnak?

Sajnos nem. Ebben is különcködnek a kaméleonok. Tapasztalataink szerint kizárólag két termék, ami szóba jöhet, ha kaméleont szeretnék nevelni. Egyik a Zoomed Reptivite és hozzá a Repticalcium, másik az amerika, itthon nem kapható Rep-Cal Herptivite és calcium Dvitaminnal. Minden más termék aránya, nem alkalmas kaméleonnak, sőt, a házi keverékek a legalkalmatlanabbak kis kedvencünknek! Összességében kijelenthető, hogy az értőbb cégek foszformentes termékei a megfelelőek! Ha rossz a porunk, amit használunk, azonnal látjuk az állaton, ugyanis a fiatal, hiánybeteg állat a behelyezett virág földjét, vagy a kókuszrostot, ritkább esetben az ágak kérgét kezdi rágni. Ha jó az UVB világításunk és az állat a fent említett két termék valamelyikét kapja, nem lehet ilyen gondunk. Ha nem megfelelő a vitamin, ráadásul az UVB sem az igazi, először nyelvproblémái lesznek az állatnak, majd jön a visszafordíthatatlan angolkór és belső szerv károsodás.

Lehet túladagolni a vitamint és kalciumot?

Elméletileg lehet, gyakorlatilag nem. Jómagam és az egyik kedvenc hüllős állatorvosunk sem találkozott még túladagolt kaméleonnal! Ettől függetlenül a sok porozás az állat veséjének egyáltalán nem tesz jót, ha a felesleget kell állandóan kidolgozni a szervezetéből. Mi a kevés, mi a sok? Tegyük fel, hogy az állat szépen nő, egészséges, jó az UVB felette, napoztatva is van tavasztól őszig akár folyamatosan, akár alkalomszerűen, valamint a fent említett kétféle por közül kapja valamelyiket. Ilyenkor vagy 1:1arányban keverjük a multivitamint és kalciumot, vagy egyszer az egyiket, egyszer a másikat használjuk. Régi módszer szerint minden alakalommal kell porozni a kaját! Mára ez viszont megdőlt, pláne mióta elterjedt a T5HO fénycső használat és egyre többen viszik ki a napra az állatot. Növendék állatnak, biztosított körülmények között, én minden második etetésnél porozok, és tartok egy koplaló napot is minden héten. Subadult, ivarérétt állatnak hetente kétszer porozok, adult, idős állatnak hetente egyszer, vagy inkább egy hónapban háromszor csupán. Hangsúlyozom, ehhez kell a jó UVB és a jól táplált rovar és a napozás szezonban! Valamint vagy a Zoomed vagy a Rep-Cal por, nem győzőm szajkózni! Személyes favoritom egyébként a Rep-Cal, még ha drágán is lehet hazautaztatni, akkor is kevesebb kell belőle, jól tapad, egy szett az állat egész életére elegendő! Kvázi egyszeri beruházás az állat mellet és lejárati idő után is vígan jó évekig is akár! Minden vitamin készítményt hűtőben tartsunk!

Mennyit kell párásítani a kaméleonnak, mi a megfelelő páratartalom?

Röviden a válasz: Semennyire sem kell párásítani és nincs megfelelő páratartalom sem! Valamiért a kaméleon=pára beleívódott, még a kaméleont sosem látott emberek fejébe is! Gondolkodjunk józanul. Fán-cserjén, magasban, a szélben élő állatok, ahol a madarak és majmok vadásznak rájuk. Létezik, hogy itt van 70-100%-os páratartalom? Csak ha esik, vagy esett, amúgy szinte sosem! Ha lejjebb másznak a sűrűbe, nyilván lehet ennyi, de ebből is látszik, hogy nincs fix, ajánlott érték. Odafent a lombok között légmozgás, viszont van gazdagon, kvázi nagy a friss levegő igényük is! A páratartalom tehát sosem állandó, nem is lehet fixre belőni egy otthoni terráriumban, mérni sem tudjuk pontosan! Az aktuális páratartalmat a terráriumban pillanatok alatt puffereli a szoba, ahol a terrárium van, a szobát pedig puffereli a szabad levegő… Teljesen felesleges tehát erre görcsölni! Télen fűtési szezonban, jó, ha van 40%-os páratartalom, nyáron, kánikulában lehet akár 70%-os is. Nagyjából ez lesz a terráriumban is. Flexárium esetén nincs is miről beszélni… Tény, hogy vannak pórusaik a szájukon, amivel tudnak valamicske vizet kiszűrni a levegőből, de ez nem elégséges számukra. A kaméleont ITATNI kell, nem pedig fújkálni nekik eszetlenül! Tény viszont az is, hogy pici korban kell nekik valamennyit bepermetezni, de ezt is csak azért, hogy a megálló cseppeket nyalogatva jussanak ivóvízhez, de erről később! Akár pára, akár ivóvíz, az a kaméleon veséjén halad keresztül. Innentől kezdve pedig megint megdől a pára jelentősége. Megint csak tény, hogy párásabb időben kevesebbet isznak, kevesebbszer, míg szárazabb környezetben többet, többször! Sisakos kaméleon eleve félsivatagi állat, szélsőséges körülmények között él szabadon. Teljesen jó neki a hazai átlag páratartalom, neki aztán tényleg elég a napi ivóvíz és slussz! Párduckaméleon is elvan csak ivóvízzel, viszont az a szent meggyőződésem, hogy tán jobban szeretik, a picit párásabb közeget, ez igaz. Szebb a bőrük, kiegyensúlyozottabb a vedlésük, ha mindennap kétszer, alaposan bepermetezzük az ő élőhelyüket, a növényzetet friss vízzel. Legyen az flexárium vagy terrárium. De erre sem kell különösebb stratégiát felállítani és méregetni a páratartalmat. Ha kimarad egy nap, akkor sincs gond. Jómagam, kezdő kamis koromban állandóan próbáltam mérni és állítgatni a páratartalmat. Rájöttem, hogy teljesen lehetetlen feladat és a kaméleon sem fog számonkérni, hogy éppen mikor mennyi a pára odabent neki, ellenben jó nagyokat cuppog, jelezvén, ha szomjas és látja a fecskendőjét. Gyorsan kidobáltam hát a mérőket és évek óta eszembe sem jutott, hogy rámérjek, meg nem is érdekel különösebben… Egy rosszul szellőző, dunsztolódó terráriummal sokkal könnyebb megbetegíteni az állatunkat, mint egy szárazabb környezettel!

Hogyan itassam a kaméleont?

Kétféle képen tanácsos, és van egy nagyon fontos dolog, amit meg kell értenünk. Mivel fákon élnek, nem találkoznak pocsolyával vagy álló vízzel. Az esőcseppekre és a hajnali harmatcseppekre vannak specializálva. Ezt ismerik fel ivóvízként. Tehát vagy kézből, vagy csepegtető rendszerből kell őket itatni, a legtöbb kaméleon ugyan is nem fogadja el a betett tálkában lévő álló vizet! Nem lehetetlen, sok kami van, aki képes kanálból, petpalackos kupakból, vagy tálkából lefetyelni, de ez ritka adottság! Erre játszani kockázatos, esetleg későbbi átszoktatással lehet, de szinte sosem sikerül! Inkább szomjazik az állat, de akkor se megy rá a tálkára… Legjobb módszer, ha fecskendőből, pipettából kínáljuk meg, közvetlen az orra elé csepegtetve. Az is fontos, hogy egészen pici kora óta erre neveljük, ugyanis hónapok, mire megtanulnak így inni! A zsenge, növendék állat tartásakor kell, hogy spricceljük a növényeket és a terrárium oldalát, még sisakos kaméleonnál is! A növényen és oldalfalon megálló cseppeket nyalogatva jutnak ivóvízhez. De ahogy nőnek lesz ez egyre elégségesebb, felnőtt korra pedig már így nem fedezhető az ivóvíz mennyisége. Fontos tehát, hogy megszokják, és napi rutinként éljék meg az itatást. Tehát, amint megtanultak kézből inni, sisaknál abbahagyjuk a vízpermetezést, párducnál pedig mérsékeljük az említett napi egy-kettőre. A másik, picit bonyolultabb megoldás, ha infúziós szettel, vagy egyéb megoldással egész nap elérhetővé tesszük a csepegő vizet és magukat szolgálják ki. Itt viszont gondoskodnunk kell az elfolyó víz kivezetéséről, nem állhat a pangó víz a kaméleonos terráriumban!

Miért legeli a kaméleonom a növényzetet? Szomjas?

Ez egy kifejezetten sisakos jelenség. Nem, nem azért mert szomjasak! Eredeti élőhelyükön a hűvösebb tél során megcsappan a rovarmennyiség, kénytelenek tehát növényi részekkel kiegészíteni a napi betevőt. Ez egy otthonról, a múltból hozott ösztönös tevékenység. Vannak egyedek, akikben ez az ösztön igen erős és kiirtják a növényzetet pikkpakk, és vannak egyedek, akiknek eszükbe sem jut, vagy csak hébe-hóba. Normális, vicces jelenség. Párducnál ás más kaméleonnál a növénycsonkítás veszélye nem áll fent! Ők teljesen ragadozó állatok.

Ha eszi a növényt, kínálhatom gyümölccsel is?

Nem célszerű őket édes gyümölcsökkel csábítani! Bár muris jelenség, mikor önfeledten habzsolják kézből az epret, dinnyét, banánt. Hamar rájönnek, hogy finom, az édes íz, szép szín őket is érdekli! Viszont a rovarevésre specializált emésztőrendszerüket nagyon megviseli a gyümölcscukor és gyümölcssav, ezért csak kiszúrunk velük, ha gyümölccsel etetjük őket. Mondjuk azt, hogy TILOS! A banán brutális foszfor tartalma miatt, nem hogy kaminak, de még a tápláléknak szánt rovaroknak sem adjuk! Kínálhatjuk kaméleonunkat viszont pitypanggal, tyúkhúrral, porcsinnal és kizárólag BIO salátalevelekkel. Sok kami szívesen veti rá magukat ezekre a zöldekre és egészségesek is.

Ha kint csak 23-25fok van, akkor is kivihetem?

Nem összekeverendő a levegő hőmérséklete a nap sugárzó hőjével! Tehát igen, nyugodtan. A napon pillanatok alatt üzemkészre melegszik a kaméleon. Van két nagyon hasznos fájl, melynek címei: kaméleonok hőháztartása, valamint melegítő, UVB izzó hőkamera tesztek.

Tátog a kaméleonom. Miért?

Legtöbb esetben azért, mert hűtik magukat, melegük van tehát. Gondoskodnunk kell nekik a megfelelő hőmérsékletről, elég búvóhelyről, árnyékról, amennyiben napon vannak. Terráriumban különösen fiatal állatnál jelentkező probléma napozás közben a lámpák alatt. Ilyenkor kicsit túllőttünk a célon, és túlbiztosítottuk a lámpákat. Ez a leggyakoribb eset.

Alszik nappal a kaméleonom, ez probléma?

Igen, nagyon is! Az a kaméleon, ami alszik nappal, az beteg, vagy rendkívül stresszes! Sürgősen orvos, vagy a tartás felülvizsgálása! Előfordul azonban fiatal, zsenge állatoknál, hogy nem tátogással, hanem szemlecsukással jelzik, hogy melegük van. Sajnos sok esetben menthetetlen a nappal alvó kami...

Na de miért nem megy lejjebb, ha melege van? ...pedig még a hőlépcső is ki lett alakítva neki! Mert nem megy lejjebb, ő egy kaméleon! A terrárium felső harmadában szeret lenni a legtöbbet, még ha túl meleg is van neki, akkor is. Hiába mondja bárki, hogy „azzal szabályozza a testhőt, hogy a megfelelő sávban tartózkodik…” de ez nem igaz! Ezért kell nekik precízen belőni a napozóágra a 28-32fokot, amit fentebb részletesen leírtam, és nem többet!

Hogyan szoktassam kézhez?

Hát ez is egy külön story, amiről lehetetlenség nem sokat írni, de lássuk. Értsük meg, a kaméleon egy hüllő, ráadásul nem is a legtalálékonyabb fajta. Főleg nem kiskutya, kismacska… Tanuljuk meg, a kaméleonok agyában nincs szociális érzékért felelős rész! Ők nem szeretnek, éreznek empátiát sem irántunk, sem fajtársaik iránt. Csupán csak mérlegelnek: engem esznek meg, vagy én eszem meg. Kb. ennyi. Akkor még is hogyan szelídítsünk? Igazából sehogy, majd ő fog szelídülni ha akar és beszokik. A kaméleon fiatal korától kezdve megtanulja, hogy ki az, aki enni-inni ad neki, ki az, aki kiviszi napra érdekes helyekre, napozni, nézelődni stb… A napi rutinjukká válunk és megszoknak minket, megszokják az ember közelségét. Megtanulják, hogy jót teszünk velük. Ilyenkor már vígan esznek kézből, vagy akár komótosan ki is ballagnak a kezünkre, ha odatartjuk nekik. Ez teljesen normális, hosszú, hónapok munkája, mely náluk a korral, tapasztalattal jön majd meg. Teljesen hibás és kifejezetten stresszelő, ha a zsenge pici állatot próbálunk meg így naponta kézbe venni. Legyünk türelmesek! És mindig tartsuk észben, ők ettől még nem szeretnek minket! Csupán megszoktak minket és hasznos dologgal kötnek össze! Sőt, önző módon ki használnak, mikor kidöntve az ajtót kapaszkodnak belénk! Ilyenkor nem a simogatás, babusgatásra gondolnak, hanem a követekező lépésre: kajára, kinti, tágabb térre és a csajra, ha hím az állatunk! Ha sajnos gyógyszerezni kell egy állatot, azt is pillanatok alatt megtanulják, és negatív hatásként tartanak minket számon. Olyankor pillanatok alatt próbálnak meg elpucolni előlünk… Fontos továbbá azt is megértenünk, hogy bármennyire is hasonlítanak egymásra, mindegyikük külön személyiség! Vannak egyedek, akik sose lesznek barátságosak, és vannak, akik nagyon hamar, pár hónaposan szelídülnek. Attól függ ki mit hozott a tojásból és melyik egyed jutott nekünk. Ezért sem szabad erőltetni, majd ők döntenek.

Ha kézhez szokott lehet őket naponta kivenni, simogatni?

Simogatni semmi esetre sem! Az érintést kerülik, a fentről jövő tapogatást pedig egyenesen támadásként élik meg. Még a különösen szelíd állaton is látszik, hogy nem szeretik, ha a hátukat babrálják. Sőt, rovarevőként a hátukra, fejükre mászó rovar érintésétől is egyenesen rosszul vannak, mindent megtesznek, hogy olyankor lerázzák, hátsó lábukkal lerúgjál magukról az idegent. Ne mindennapi használatra tartsuk a kaméleont, ők nem azok az állatok. Sokkal jobbat teszünk velük, ha pl. tartunk egy hatalmas növényt tele ráerősített ágakkal a nappaliban, vagy a szobájukban és ide vesszük ki naponta több órára picit mászkálni, kinyújtózni. Itt lehet őket kézből etetni, itatni, fényképezni. Ez az, amit nagyon szeretnek, és hamar rákapnak az ízére. Ha ezt megtanulják, már ugranak is ki a kezünkre, ha meglátnak. Legtöbb esetben legalább is... Inkább ezzel ösztönözzük őket, mint a simogatással!

Beteg a kaméleonom kihez forduljak?

Mindenképpen kaméleonhoz értő állatorvoshoz, ugyanis speciális állatok, a betegséget igen késői stádiumban mutatják, és gyógykezelésre nehezen reagálnak. Hozzájuk értő orvos pedig nem sok van. Van egy fájlunk, melynek címe hüllőkhöz értő állatorvosok. Ebben megtalálhatóak a kontaktok.

Mik azok az alap betegségek, amik előfordulhatnak?

Már említettük érintőlegesen pl. a kezdeti ásványanyag hiány esetén a föld, talaj, kéreg evése. Későbbi kalcium hiány esetén a nyelvüket nem tudják kilőni messzire. Ha nyelvük előre esik, majd nehezen húzzák vissza, valószínűleg nyelvgyulladásban szenvednek, ami igen súlyos betegség náluk. A nem megfelelő táplálás és UVB problémák angolkór okozói, görbe, deformált végtagok és lövési probléma jellemzi, ami visszafordíthatatlan, halálos betegség. Gyakori kaméleon probléma és időskori jelenség a különböző veseproblémák, amit a nem megfelelő, nem elégséges itatás okoz, sokszor köszvénnyel kéz a kézben. Sokszor erre genetikailag is érzékenyek! Nagyon gyakori eset, hogy a nem megfelelően kiválasztott, túl erős lámpa, rossz berendezés égési sérüléseket okoz. Nagyon érdekes jelenség, hogy a jól tartott kaméleon csontja igen nehezen törik! No nem kell kipróbálni ropogtatni őket, csak arról van szó, hogy bármennyire is ügyes akrobaták, életük során legalább egyszer-kétszer leesnek valahonnan. Legtöbbször a függönykarnisról, vagy a kinti növényükről. Ilyenkor tejeszacskóként puffanak egy nagyot, ami elég ijesztő a kezdő fülének. A levegőben felfújják magukat, hogy tompítsák az ütést. Hiába, profik, ha leesnek… Ilyenkor az ijedt hiszti ellenére, amit művelnek utána, nem kell orvoshoz rohanni. Pár perc és lenyugszanak. Az esetleges elszenvedett zúzódások kaméleonnál fekete foltként jelentkeznek a bőrön, mely nehezen, két-három vedlés alkalmával fog elmúlni csak. Volt már róla szó, de fontos, hogy tudjuk, hogy a hetekig tartó éhségsztrájk különböző adott korban nem betegség!

Mennyibe kerül a kaméleon tartás?

Erre nem lehet megfelelően válaszolni. Annyiba, amennyit ráköltünk. Függ attól, mi az, amit megveszünk és mi az, amit magunk készítünk(flexárium, rovartároló dobozok, stb…) Egy a biztos, ha nem körültekintően járunk el terrárium, lámpák terén, akkor kétszer is meg kell vennünk ugyanazt! Kezdő csomagként, amit meg kell vennünk be kell szereznünk: nevelőterrárium, melegítő, UVB lámpák, vitaminok, élelem, élelem tartásához dobozok, csipesz(kakihoz, rovarhoz, nem az állathoz), itató fecskendő, talaj, növény, ágakat ingyen szedünk stb... Egy a biztos, ha mindent jól akarunk csinálni, kezdetnek 40-60eFt minimum legyen a zsebünkben. Plusz a kaméleon ára nyilván! Aztán ha elindult a projekt és ott figyel az aprócska, két-három hónapos kaméleon a szobában, későbbiekben kell gondoskodnunk a végleges terráriumról, kinti nagy szobai növényről, flexáriumról, akár lepkehálóról, ha akarunk lepkét gyűjteni neki, szóval végtelen a hozzájuk kapcsolható költség és eszközlista. Csak fantázia és pénz kérdése. A havi etetés költsége is nehézkes matek. Hol sokat esznek, hol keveset, hol drágább helyen vagyunk kénytelenek vásárolni, hol olcsóbb helyen. Havi 3-5eFt-ot számoljunk elemózsiára nyugodtan. Összegezve pedig, mondjuk ki, bárki aki olcsón kezdi el a kaméleon tartást, majd a végére mindent biztosít neki, alsó hangon 80-150eFt környékén jár állatonként!

Milyen fajtát ajánlotok egy kezdőnek?

Sisakos kaméleont vagy párduckaméleont. Erről is van egy fájl sisakos vagy párduc néven. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Jómagam a párducot ajánlanám jó szívvel. Igaz, hogy sokkal drágább, de szelídebb, kevésbé makacs habitusú állat, ritkábban beteges, hamar megtanul inni, egyszóval könnyebben és hamarabb lesz a kezdőnek is sikerélménye párduc választása esetén!

Hol vegyem a kaméleont?

Mindenképpen értő tenyésztőnél! Állatkereskedésekben, legtöbb esetben eleve kudarc a projekt a nem megfelelő információk és silány felszerelés, sokszor már eleve beteges, rossz állat miatt. Egy kezemen tudom megszámolni az értő boltokat és értő eladókat, valamint az ott lévő jó állatokat! Nem fogok negatív és pozitív példákat felsorolni. Tessék körülnézni itt a KaméleonFanClubon és olyan ismerős mellé csapódni, akinek már van egészséges, szép kaméleonja! Mivel nem szeretnék sem vitát, sem pereskedést, sem reklámozást, ezért nem említek név szerint senkit ebben a fájlban!

Mennyi ideig élnek a kaméleonok optimális tartás mellett?

Nem tartoznak sajnos a hosszú életű állatok közé. Optimális esetben legyen sisakos vagy párduc, 4-8évig simán, ha minden feltétel klappol és az állat is jó. Párducok valamivel tovább, mint a sisakosok. Illetve a nőstények rövidebb ideig, hiszen az ő szervezetüket hamarabb felőrli az állandó tojásrakás procedúrája. Mindkét faj esetén hallani, 8 feletti, akár tízen éves példányokról is, de ez nagyon ritka és koránt sem biztos, hogy jó dolog, ezeknél a természetben eleve két évre kalibrált állatoknál! Youtubon, egyszer láttam egy videót, egy tizenegy(!) éves, aggastyán párduckaméleonról.

Honnan tudom, hogy fiú vagy lány?

A természet jól elkülöníti a két nemet. Sisakosnál már születésnél látni, a hímek hátsó lábán egy kis sarkantyút. Későbbiekben a testméret és a hímek markáns, nagyobb sisakja is a könnyű árulkodó jel. Valamint a hímek esetében több a sárgás-barnás szín is. Párduc, baba korban igen nehéz eset, ugyanis mind egyformák és barna színűek. Értő tenyésztő is nehezen, max. két hónapos kor után tudja biztosan szexálni őket, a toroklebenyük és farok tövük segítségével. Későbbiekben viszont igen markánsan elválik a hímek és nőstények mezőnye: A hímek a színpompás zöld, piros, kék, sárga és mindenféle egyéb szín hordozói fajtától függően, kétszer-háromszor nagyobb testméret mellett. Míg a nőstények rózsaszínek, és jóval kisebbek maradnak. Más, kevésbé egyszerű, vagy kevésbé elérhető kaméleonok esetén is sok a különböztető jegy. Pl.: szarvak megléte, vagy hiánya, színek, testméret, arccsontozat, testfelépítés, stb…

Különbözik a fiú és a lány tartása?

Igen. A hímek a népszerűbbek és drágábbak nyilván, hiszen eleve ők a színpompás, nagyobb egyedek. A nőstények tartása abban különbözik, hogy ha akarjuk, ha nem, ha láttak hímet, ha nem, tojást fognak rakni ivarérés után! Ezért nekik szinte állandóan biztosítani kell biztonságos fészkelő helyet a terráriumban! Ezért eleve célszerű kifejezetten nőstényre specializálni a terráriumot. Nem kell bonyolult dologra gondolni, csupán a terrárium szellőzését úgy kell kialakítani, hogy a terrárium aljától legalább 20cm-r legyen a rács. Ilyenkor legalább 20cm vastagon fel kell tölteni nedves kókuszrosttal a terráriumot, hogyha itt az idő, alagutat ásva le tudja rakni tojásait. Amennyiben erről nem gondoskodunk, nem tudjuk, hogy a nőstényünk tojásos, ha nem talál magának biztonságos helyet, visszatartja a tojásokat, ami halálhoz, enyhébb esetben műtéthez fog vezetni, amit nagyon nem akarunk! A tojásrakás habitusa is egyedfüggő. Nem minden egyed tojik le pl. egy ambulánsan betett földdel teli ládába, valamelyik meg akár a növény cserepébe is letojik pillanatok alatt. Valamelyik meg akár több lyukat, „próbaásást” is végez, mielőtt kiválasztja a megfelelőt. Legyünk tehát résen!

Lehet a kaméleont párban vagy akár más állattal együtt tartani?

NEM! A kaméleon szigorúan territoriális lény. Egy kaméleon, egy terrárium, ez alapszabály! A hímek állandóan rivalizálnak, küzdenek a jó helyért és a nőstényért, illetve a hímek állandóan párzással zaklatják a nőstényeket. A nőstények együtt is stresszelik egymást! Ha több kaméleont tartunk, még azt is meg kell oldanunk, hogy ne is láthassák egymást! Egymással szemben tartani két terráriumot tilos. Egymás mellé kell őket helyeznünk a két terrárium közé valamilyen takaró alkalmatosságot kell szerkesztenünk kartonból, vagy műanyag lapból! Még a saját tükörképük is frusztrálhatja őket! Más állat sem jöhet szóba! Felejtsük el a teknős alul, fent a kaméleon dilettáns kombókat! Eleve más életkörülmények, ráadásul baktériumok, vírusok kereszthordozói is lehetnek! Továbbá az a kaméleon, aki még életében nem látott nyulat, kutyát, macskát, nagyon meg tud ijedni és stresszelni, ha egyszer összetalálkoznak. Ha lakik a családban ilyen állat is, és találkozik velük mindennap, előbb-utóbb megszokják őket is, akár a gazdijukat. A kaméleonok ösztönösen félnek a kígyóktól és a nagytestű madaraktól, hiszen ezek rájuk vadásznak a természetben. Ezáltal a repülőktől és a porszívócsőtől is. Ilyen állatok ezek.

Hogyan és miért változtatják a színüket?

Bonyolult kérdés és egyben egyszerű is. A hogyant, egy video nagyon jól elmagyarázza, ez a hogyan változtatják a kaméleonok színűket fájlban megtalálható. A miért az érdekesebb. Fontos tudni, hogy nem a környezetüket utánozzák, hanem a hangulatukat fejezik ki a színeikkel. Sisak és párduc esetén is, ha izgatottak, legyen az veszély, másik hím, vagy nőstény, a színek felélénkülnek, sokkal kontrasztosabbak lesznek a csíkok, tovább testüket is kifeszítik, felfújják. A hím párducok pl. zöld-kékről sárga-pirosra váltanak. A nőstények az alap lazacszínről még rózsaszínebbek lesznek fekete, vagy akár lilás csíkokkal. A hím, ha párzó színt vesz fel, megjelennek a fekete csíkok is a szemen és a testen is olykor, valamint bólogatnak. Sisakos hím sokkal tarkább, zöld-barna-sárga lesz. Az elutasító sisakos nőstény fekete lesz, színes pöttyökkel-csíkokkal. A tojásos, gravid nőstényen az élénkzöld szín mellet megjelennek a sárga és kék színek is. Mindkét faj esetén, amennyiben fáznak, vagy éppen melegednek a napon, vagy lámpa alatt, a sötétebb, barnás tónus teljesen normális állapot. A sisakos hajlamos stressz, félelem esetén nem rikítani, hanem szintén barnára, majdnem feketére váltani.

 

(Széll Tamás)