A párduckaméleon terrárium mérete, szellőzés

Ugyanúgy, ahogy általában a többi kaméleonfaj, a furcifer pardalisok sem tarthatók együtt erős területvédő magatartásuk miatt. Ez fokozottan igaz ivarérésük után.

Egy pár tartásával egy nagyon nagy, növényekkel jól beültetett terráriumban meg lehet próbálkozni, de inkább legyenek külön .

A kifejlett hímet legalább 60cm x 45cm x 100-120cm (magas)méretű, a kaméleonok tartásához használt magas terráriumban tartsuk, az aljzat lehetőleg "semmi" , kevés kókuszrost vagy műfű. (Mindegyik változatnak vannak hívei, a lényeg, hogy ne tegyünk aljzatnak olyan anyagot, mely az eleségállatra rálövéskor megsértheti a kaméleon nyelvét!!)

A nőstényeknek a sisakos méret is elég, azaz  50cm x 40cm x 80cm (magas)  a minimum, kiegészítve azzal, hogy a tojásrakásra felkészülve 15-20 cm vastag kókuszrost és tőzegmoha keveréket javaslok aljzatnak, hogy tojásrakáskor ne legyen kapkodás:)) Így persze a terrárium kádrészének is magasabbnak kell lennie, ez a rész a szellőző alatti teli rész.

Nagyon fontos a megfelelő szellőzés a gombák és baktériumok megtelepedésének elkerülése érdekében, persze huzat ne legyen! Célszerű tehát alul és felül a megfelelő szellőzőnyílások kialakítása.Legjobb, ha majdnem a teljes felső rész szellőző anyagból készül, ami lehet fém szúnyogháló vagy perforált alumínium lemez.

Fiatal párduckaméleonoknál javasolt a "nevelő" méretű terrárium, (kb. 35x30x50-60 cm), mely a kisebb méretű állatnak segít abban, hogy az eleségállatot megtalálja.


 Mászóágak

A kaméleon lábai úgy fejlődtek ki, hogy két oldalra néző lábai az ágakat át tudják fogni, hiszen ideje nagy részét fákon, cserjéken tölti a természetben. Terráriumunkba is lényeges a megfelelő mennyiségű mászóág elhelyezése. Lehetőleg minden sarokba vezessen "járat", hogy az állat kihasználhassa a terrárium térfogatát és figyeljünk a pihenőágak elhelyezésére is.

Az alsóbb szintekre is szükséges (itt hidegebb van), illetve a felső szinten a lámpáktól optimális távolságra való elhelyezésre is fordítsunk figyelmet. Közkedvelt a csavar fűz használata csupaszítva vagy kéreggel, amit akár kábel kötegelővel rögzíthetünk egymáshoz. (Én a kertben növő csavaros ágú eperfa gallyakat használom)

A párduckaméleon nagyságához igazítsuk az ágak átmérőjét: kényelmes átfogást biztosítsunk kedvencünknek.


 Növények

A terráriumi klímát nem biztos, hogy sok növény bírja tartósan és az sem árt, ha a kaméleonunknak nem okoz kárt. Ami nagyon bevált növény pl. a Schefflera (sugárarália) vagy Ficus Benjamina.

Bővebben rövidesen!