Hőmérséklet

A hőmérséklet pontos beállítása a kaméleonok jó közérzetének egyik feltétele. Ha a kaméleont nagyon alacsony hőmérsékleten tartjuk, akkor folyton a hőforrás (izzó) alatt tartózkodik, miközben teste sötétebb tónusúra változik. Ilyenkor az állat nem mozog és gyakran nem is eszik, anyagcseréje lelassul.

A túl magas hőmérséklet szintén káros lehet, ilyenkor az állat feltűnően aktív, a testük egészen világos tónusúra változik,a szájuk pedig nyitva van, ezúton is hűtve az állatot.

A párducoknak az ideális hőmérséklet 29.5 - 32°C nappalra, 22°C körüli éjszakai hőfokkal párosítva, amit a pihenő ág magasságában mérjünk!

Nemcsak a nappali, hanem az éjszakai alacsonyabb hőmérséklet is nagyon lényeges a kaméleon élettartama szempontjából.


Páratartalom

Annak ellenére, hogy a párduckaméleon nagy páratartalmú környezetben él a madagaszkári vadonban, fogságban a kaméleonnak nincs szüksége ilyen magas a páratartalomra, feltéve, hogy kap inni naponta megfelelő mennyiségűt. A 40-50% elegendően magas, és ez csökkenti a bőrfertőzések és gombásodás kockázatát, melyek a 90%-os páratartalomnál jóval nagyobb valószínűséggel támadják meg a kaméleon bőrét.

A legtöbb párduckaméleon tulajdonos kézi párásítóval oldja meg a levegő páratartalmának emelését, flakonból, a növények levelére való spricceléssel. A zárt térbe befújva a páratartalom azonnal 90 %-os lesz, de néhány perc múlva ez lecsökken normális 40-60% -ra.

Másik megoldás (akinek kevesebb ideje van vagy több terráriumot kezel), hogy felszerel egy elektromos párásító rendszert.

A furcifer pardalis-nál tehát a cél a  folyamatos csepegtető itatás mellett a kisebb páratartalom.Főleg a fiatal állatok vízháztartása igényel nagy körültekintést. A vízhiány számos vesebetegség, nyálkahártya és szemgyulladáshoz vezethet, tehát az itatásra nagyon figyeljünk oda.


Világítás

A kaméleonok nappali állatok, így a világítást legalább 11-12 órára állítsuk be. Amennyiben nem 27-28 C fokos szobában tartjuk az állatokat, akkor kétféle világító eszközre lesz szükségünk. Egyik az általános, sok más terráriumban is használható melegítő lámpa, melynek teljesítményét úgy kell megválasztanunk, hogy a párduckaméleon napozóágán optimális legyen a hőmérséklet.

A másik lámpa a sokat emlegetett UVB lámpa vagy fénycső, mely a nappali fény kiadásán kívül arra hivatott, hogy UVA és UVB sugárzásával a vitaminok és kalcium beépülését elősegítse. Mivel terráriumunkba nem illik a lámpákat betenni az kaméleonok sérülésveszélyének elkerülése miatt, a lámpákat a felső szellőzőre kell elhelyezni. Mivel a felső szellőző rácsa elég nagy - akár 50%-át is - hányadát leveszi a sugárzásnak, 10.0-ás lámpát vagy fénycsövet használjunk.

Nagyon figyeljünk arra is, hogy az üveg elnyeli az UVB sugarakat, azaz mindenképp a szellőző rácsra tegyük azt!! (Azaz terrárium vásárlásnál ügyeli kell a megfelelően széles (15-20 cm) felső szellőzés kialakítására.)

Fontos, hogy megfelelő gyártótól vásároljuk a lámpát. Az itthoni tapasztalat alapján ZOOMED vagy SYLVANIA márkájú "Reptisun" izzót vagy fénycsövet (T5, T8) ajánlok, mert a többi gyártmány rendkívül rövid idő alatt elveszti hatékonyságát! Még a jó minőségűeket is illik 8-10 havonta cserélni.

Miért is fontos a megfelelő fény?

UVB: A hüllőknek szükségük van UVB sugárzásra, hogy szervezetük elő tudja állítani a D-vitamint és hasznosítani a kalciumot. UVB fény nélkül a hüllők metabolikus csontbetegséget kaphatnak akár kevesebb mint 6 hónap alatt. Ez a lámpa, kiegészítve a megfelelő hőmérséklet biztosításával, lehetővé teszi, hogy a hüllő szervezete elő tudja állítani a D-vitamint és fel tudja dolgozni a táplálékában található kalciumot .

UVA: A hüllők és kétéltűek szeme olyan dolgokat is érzékel, amit az emberi szem nem. Az UVA része annak színskálának, amely a hüllők érzékelési tartományába esik. Az UVA-sugárzás segít megnövelni az aktivitásukat, étvágyukat és szaporodó kedvüket. UVA nélkül a hüllők tulajdonképpen színvakok.