Etetés

A párduckaméleonokat a szokásos kaméleon eleségekkel etethetjük, csak igyekezzünk minél változatosabban ezt tenni: sáska, tücsök, viaszmoly, gyászbogár-, rózsabogár lárva, légy, csokicsótány,.... A  frissen kikelt állatoknak muslinca, pár napos apró tücsök,  adható. Az állatok táplálását a korhoz és a mérethez kell igazítani.

Ügyeljünk a táplálék jóltápláltságára és vitaminozására.Bővebben itt: eleségállatok

A sisakosnál említett kalcium + D+ + vitaminozás itt is elengedhetetlen. A növendék állatoknál minden nap, a kifejletteknél minden 3. etetésnél javasolt a bő "panírozás". (Persze ez is függ a vitamin fajtájától)

A kifejlett állatokat kétnaponta etessük!


Itatás

A párásítás, terráriumi növények levelének nedvesítése legfeljebb a kaméleonunk kicsi korában ad elegendő eredményt, ez az időszak pedig általában a tenyésztőnél telik. Azaz már növendék párduckaméleonunk sem nélkülözheti a mindennapi itatást.

Az már szoktatás kérdése, hogy "furciferünket" pipettából, fecskendőből itatjuk vagy automata itatóval adjuk meg folyadékszükségletét. Nálam az egyik legegyszerűbb és talán legolcsóbb megoldás vált be: orvosi infúziós szettből barkácsolhatunk csepegtető itatót.

Az infúziós szett "beszúrós" végét a terrárium tetején elhelyezendő pl. 2 literes műanyag edénybe szúrjuk (itt esetleg kell tömítőanyag, hogy ne folyjon ki ), a másik végét pedig a felső szellőzőn készített kisebb lukon bevezetjük a terráriumba egy olyan helyre, ahol a kaméleon eléri.

Szépen beállítjuk lassú csepegésre, amit a kaméleon néhány nap alatt megszokik és gyönyörűen nyalogatja majd a cseppeket. Ha alatta nincs a terrárium alján vízelnyelő cserép, akkor gondoskodni kell a felesleges víz elvezetéséről vagy egyszerűen egy kis tálkában gyűjtve azt naponta kiszedhetjük.

A víz minősége jó legyen! Desztillált víz természetesen nem jó, hiszen semmilyen sótartalma nincs. A csapvizet pedig berakás előtt szellőztessük meg 2-3 órát, hogy a benne lévő fertőtlenítő klór eltávozhasson. (Aki akvarisztikával is foglalkozik, tudja miről beszélek)

(A párduckaméleon csak elég ritka esetben ismeri fel az állóvizet és iszik belőle, azaz tálkával ne is kísérletezzünk!)

kaméleon itatás     kaméleon itató csepegtető