szőnyegkaméleonA szőnyegkaméleon (Furcifer lateralis) Madagaszkáron mindenhol előfordul, kivéve az északi és egyes észak-nyugati részeket. A párás élettereken kívül a semi-arid élettereken, sőt a félsivatagos területeken is megfigyelhető. Nem tartozik a nagy testű fajok közé. 25-27cm-nél nem nő nagyobbra.

Gyönyörű színeikkel igazi "terráriumi ékszerek" lehetnek. A hímek általában kevésbé színesek, zöld alapon kékes, sárgás mintásak. A nőstények ragyogó sárga, piros, kék színűek lehetnek. A faj elnevezése a test perzsaszőnyeg szerű mintázatára utal.

Mindkét nemre jellemző a testen középen végighúzódó hosszanti irányú világos csík, valamint a csíkot metsző körkörös mintázatok. Viszonylag könnyen tartható faj. Fogságban a hímek kb. 3, a nőstények 2 évig élnek, a természetben általában egy éves korukban elpusztulnak.

A nőstények 4-6 fészekaljnyi tojást raknak életük során.


Terrárium: A furcifer lateralisok sem tarthatók együtt. Az állatokat legalább 40cm x 40cm x 70cm méretű, a kaméleonok tartásához használt inkább magas terráriumban tartsuk (C 4070). A nőstény terráriumának aljára legalább 20 cm vastag föld-tőzeg keveréket tegyünk tojásrakó helynek.

Nagyon fontos a megfelelő szellőzés a gombák és baktériumok megtelepedésének elkerülése érdekében. Célszerű a felső és a hátsó oldalon szellőzőnyílások kialakítása. Amerikában a kaméleonokat ketrecekben tartják és nagyon jók a tapasztalatok.

lateralisA szőnyegkaméleon nappali 23 és 32 fok között, valamint 15-25 fokos éjszakai léghőmérsékleten érzi jól magát. A lateralis a pardalishoz hasonlóan a viszonylag magas páratartalmat kedveli. Mivel a kaméleonok a párás levegőből is vesznek fel folyadékot a napi 2-3-szori párásítás és az élő növények elengedhetetlenek. Főleg a fiatal állatok vízháztartása igényel nagy körültekintést. A párásítással 70-100%-os relatív páratartalmat biztosítsunk. A vízhiány számos vesebetegség, nyálkahártya és szemgyulladáshoz vezethet, tehát az itatásra nagyon figyeljünk oda. Jó szolgálatot tehetnek a folyamatos vízcsepegést produkáló rendszerek.

A kaméleonok nappali állatok. A világítást legalább 11-12 órára állítsuk be. Jó szolgálatot tesznek a kapcsoló automaták. Célszerű a reggeli "ébresztőt" nap-kelte után tartani, hogy a természetes fény és a világítás bekapcsolása viszonylagos átmenettel történjen. Próbáljunk igazodni a "beépített" biológiai órához a stressz elkerülése érdekében.

ETETÉS, VITAMINELLÁTÁS

A furcifer lateralisokat is a szokásos kaméleon eleségekkel etethetjük: tücsök, viaszmoly, gyászbogárlárva, légy. A frissen kikelt állatoknak muslinca, kis termetű más rovarok adhatók. Az állatok táplálását a korhoz és a ,mérethez kell igazítani. A fiatal állatoknakfolyamatosan adjunk eleséget, azaz mindig legyen előttük. Ügyeljünk a táplálék jóltápláltságára és vitaminozására. A D3 vitaminozás a lateralisnál is használható. A kifejlett állatokat naponta/kétnaponta etessük. A nőstényeket pároztatás előtt célszerű felkészíteni a tojásképzésre megfelelő mennyiségű és minőségű eleséggel. Hasonlóan kell figyelni a tojását lerakott, kimerült nőstény víz és táplálék ellátására. A lateralisok nem nagyon bántják a más hüllőket, kétéltűeket, ennek ellenére azonban kerüljük a más állatokkal való közös elhelyezést.

TENYÉSZTÉS

Viszonylag könnyen tenyészthető faj. Mindig a nőstényt helyezzük a hím terráriumába. A párzás 10-30 percig tart. A sikeres párzás után a nőstény 24-52 nappal rakja le 10-25 tojását. Ásás közben ne zavarjuk meg a nőstényt. Lehet, hogy teljesen el is tűnik az üregben. A nőstény a üreget a tojásrakás után befedi. A tojásokat célszerű azonnal kivenni és keltetőbe helyezni. A kelési idő 159-350 nap között lehet. A tojásokat minden nap ellenőrizzük és a penészeseket vagy teljesen beesetteket távolítsuk el. A kisebb horpadások, színesedések nem jelentik feltétlenül a tojás megromlását. A kicsiket az első két hónapban a kifejlettebbeknél valamivel alacsonyabb hőmérsékleten (25°C), külön-külön kis, lehetőleg  aljzat nélküli terráriumban, műanyag edényben tartsuk. Aljzat nélküli helyen könnyebben megfigyelhetjük az állat székletét, táplálkozását. A megfelelő nagyságú mászóágakat itt se felejtsük el. 1 hónapos kicsiknek naponta 3 alkalommal párásítsuk, mivel hamar dehidratálódnak.  A kicsiket is napoztathatjuk, de vigyázzunk, hogy erős, közvetlen napon sokáig ne legyenek. 3-5 hónapos korában válnak ivaréretté.