Hogyan NE legyen kidobott pénz az UVB kompakt ára?

 

A hüllők UVB fény igényének biztosítására az egyik legegyszerűbb megoldásnak tűnik a kompakt égők használata. Azonban ha nem megfelelően használjuk ezeket, gyakorlatilag felesleges pénzkidobás volt megvenni, arról nem is beszélve, hogy az állat egészsége látja kárát, ugyanis hiába használjuk, hiába cseréljük rendszeresen, nem jut érdemleges UVB fényhez az állat.

Nézzük, hogy miért. Az UVB kompaktok sugárzása alaphelyzetben (vagyis bura nélkül belógatva) egy fordított vízcseppre hasonlít. Ebből következik, hogy így használva az égő két oldalán, illetve alatta, egy kis részen lesz csak elegendő sugárzás. Így viszont nem használjuk ki az égőben rejlő lehetőségeket, az UVB kibocsátás nagy része elvész. A teszt során két féle kompaktot mértünk Zoomed UVB mérővel.

A kerámia burák használata kerülendő, még akkor is ha különböző barkács megoldásokkal fényvisszaverő felületet is teszünk beléjük.

Jó megoldást jelentenek a dóm burák, és még ezeknél is magasabb hatásfokot eredményeznek a fekvő lámpatestek (Arcadia Compact Lighting Unit, vagy Zoomed Naturalistic Terrarium Hood).

Fontos azonban, hogy mindent ésszel… UVB-ből is megárthat a sok, így érdemes odafigyelni, hogy az állat ne kerülhessen az égő közvetlen közelébe, itt ugyanis olyan magas lehet az UVB kibocsátás, ami már káros (különösen érvényes ez egy-két márka termékeire, és az ellenőrizetlen, noname kínai termékekre, ahol akár 1000 µW/cm2 körüli értéket is mérhetünk az égő közvetlen közelében).

A mérések megtekinthetőek az alábbi linkre kattintva:
kerámia-búra-mérés


(Tóth Szabolcs)