Jó tanácsok kezdő kaméleon tartóknak

Kiindulásunk az, hogy a honlap alapján már megfelelő helyet, szellős, kaméleon méretéhez igazodó terráriumot szereztetek be, mely tetején ott "figyel" a spéci UVB izzós vagy fénycsöves világítás és a megfelelő hőmérsékletet adó melegítőlámpa.

A terrárium alján műfű vagy kókuszrost (főleg a nőstényeknél), élő növény, mely körül csomó járat van kialakítva mászóágakból, vízszintes pihenő ággal a lámpák alatt a napozáshoz.


1. Sose feledjük, hogy párduckaméleonunk bármennyire is aranyos, egy hüllővel próbálunk majd valamiféle kapcsolatot kialakítani, kézhez szoktatni, napirendet kialakítani, stb.

2. Párduckaméleont ne vegyetek 3 hónaposnál fiatalabban! Miért is? A tenyésztőnél ez alatt a 3 hónap alatt történik a kaméleon "megalapozása", amit még a leggondosabb új tulajdonos sem tud megfelelően. Nem biztos, hogy egy túl fiatal állat megvételénél ez hamar kiderül, de később jöhetnek a problémák, köszvény, tojásretenció, korai halál, nem is folytatom....Még 6-8 hónapos koráig (ivarérésig) fokozott figyelemmel kell gondozni az állatot!!

3. Frissen elhozott kaméleonnal óvatosan bánjunk! Hagyjunk elég időt neki - több napot, hetet is -, hogy megszokja új környezetét, hiszen ez épp elég komoly stressz. Ne tetézzük a fogdosással, van neki baja így is, örüljünk annak is, ha rendesen eszik és iszik.

4. Új állatnál ne ijedjünk meg, ha nem eszik azonnal, viszont az ivást valamilyen módon érjük el nála. Ha nem szokott hozzá a pipettás vagy fecskendős itatáshoz - a tenyésztőt kérdezzük erről -, akkor szép nyugodtan szoktassuk hozzá, mert ahogy nő, a párásítástól nedves levelekről lenyalogatott folyadék nem lesz elég! Ha megijed a fecskendőtől, legyünk kitartóak: naponta többször is próbálkozzunk, pl. a mellette lévő levélre csepegtetni, mert a lehulló cseppekre általában azonnal felfigyel. "Gyakorló" korukban még rá is lőnek:)

5.Kézhez szoktatással a párduckaméleonosoknak egyszerűbb dolga van. A párduckaméleon alapból szelídebb, mint sisakos rokona. Vannak félénkebb egyedek is. Nekik jó lökés lehet, ha a terráriumon kívül, minél magasabban kialakítjuk kinti "nyaraló" helyüket, mely lehet egy nagy növény, spéci mászóág, kötél, szobai futó növény, stb. A kivétel után ide tehetjük. A kaméleon alapból imádja, ha fentről figyelheti a történéseket. Ez a hely azért alapból legyen védett külső behatásoktól (kutya, gyerek, nagy forgalom) Ha ezt a későbbiekben egy két finom falat kinti odaadásával tetézzük, rövid időn belül állatunk már akkor ki akar jönni, mikor meglát minket.

6. Fontos: a kint eltöltött idő fiataloknál csak rövid idő legyen, mert ugye kinn nem világít az UV lámpa...Az ablaküvegen keresztül pedig a napfény UV része sem jut át!!

7. Idővel akár terrárium-tisztaságra is nevelhetjük:)

8. A kaméleon székletét a legjobb minden nap eltávolítani a terráriumból. Így egyrészt semmilyen kellemetlen szagot nem érzünk majd a környezetében, másrészt a fertőzésveszély is csökkenthető.

9. A kaméleon magányos, territoriális állat. Ezért meg se próbálkozzunk egynél több kaméleont berakni a terráriumba, mert lehet, hogy kibírják egymást egy darabig, de jól érezni nem fogják magukat, az egyik mindig "elnyomott státuszban" lesz.