Kaméleonok a szabadban és a flexárium

 

A kaméleonokat, ha csak tehetjük, napoztassuk, tartsuk kint a szabadban levegőn akár éjszakára is! Annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit csak lehetséges! Sőt, tovább megyek. Ha kaméleon gazdik lettünk és megtanultunk mindent, hogy boldog, hosszú életű kisállatunk legyen, kötelességünk gondoskodni minden évben a tőlünk telhető maximális időt biztosítani nekik a napon.

Ha a napozás csupán heti néhány órácskára korlátozódik, már akkor is rengeteget tettünk, az egészségükért, közérzetükért! Mikor napoztassuk a kaméleont? Nagyjából áprilistól egészen októberig, ha a nappali hőmérséklet tartósan 20-23fok felett van, biztonságosan kivihetjük az állatot. Ne féljünk, közvetlen napon mindig jó pár fokkal melegebb van, továbbá a kaméleonok akkumulátor módjára tudnak ezen felül is melegedni, tehát simán elérik az üzemhőmérsékletüket. A napozáson túl, kint lehet tartani a kaméleonokat a szabadban? Amennyiben a nappali és velük együtt az éjszakai hőmérséklet is optimális, abszolút! Ha van, amit az alapdolgokon kívül tehetünk a hosszú életű, egészséges állat érdekében, az az, hogy a lehető legtöbb időt „táboroztatjuk” a szabadlevegőn kedvencünket! Ha nappali hőmérséklet tartósan 24-35 fok között van, a hajnali lehűlés pedig nem esik 15-16 fok alá, a kaméleonoknak kint a helyük a szabadban!(sisakos kaméleonok hőmérséklet toleranciája még szélsőségesebb) Fontos, hogy a tavasz beköszöntével szoktassuk az állatot a kinti léthez. Először csak egy-két órával kezdjük a napon, majd az idő előrehaladtával és a nappali hőmérséklet fokozatos emelkedésével nyújtsuk ki az idejüket. Nagyjából május végétől egészen szeptemberig alkalmassá válik az éjszakai hőmérséklet is, hogy kamink kint aludhasson.

Fontos, hogy állatunkat szoktassuk! Pláne a fiatal, első nyarát kint töltő állatot kell fokozatosan kiszoktatni. Ha kellő időt adunk nekik és már néhány alkalommal kint töltötték az éjszakát, semmi bajuk sem lesz, még ha 10fokig is esik a hőmérséklet! Legyünk azonban résen és figyeljük a várható időjárást, kövessük az évszakokat! Kora tavasz, késő ősz, csak nappali kint tartózkodást tesz lehetővé. A július-augusztus közötti 40fokot meghaladó kánikula sem alkalmas nekik, ilyenkor bent a helyük, vagy abszolút árnyékban! Hiába melegkedvelő állat, a túl meleggel nem tudnak mit kezdeni, továbbá nehezen is tudják hűteni magukat. Fordított a helyzet ha pl. napokig borult, esős az idő, esik a hőmérséklet. Ilyenkor szintén költöztessük vissza a benti helyükre. Ha egyszer-egyszer éri egy kis eső, zápor kutyabajuk sem lesz, de a több napos esőnek, ha napközben nem tudnak felmelegedni, könnyen megfázás lehet a vége.

Miért jó ez az állatnak? Mert hiába biztosítjuk számukra a legkiválóbb UVB izzót, a legmagasabb minőségű vitamint és kalciumot, a legkövérebb, legfinomabb, legváltozatosabb táplálékot, a legkiegyensúlyozottabb hőmérsékletű terráriumot, a természetes napfény UVB tartalma, és D vitamint serkentő hatása kenterbe ver mindent!! A nyáron folyamatosan napoztatott hüllők csontozata egy napon sem említhető az egész életüket terráriumban tartott egyedekéhez képest! Továbbá fontosnak tartom a nappali meleg mellett az éjszakai lehűlést is. Erről kevés szó esik, de a természetes élőhelyükön is sokkal hűvösebb van éjjel, mint bent a szobában. A szélsőségesebb hőmérséklet között(nappal 23-35fok, éjjel akár 12-15) tartott állat immunrendszere, emésztése, fejlődése sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb. Sokkal szívósabbá, edzettebbé, ellenállóbbá válik az állat. Fontos, még egyszer megemlíteni, hogy fokozatosan szoktassuk ki az állatot! További hasznos tényező, hogy állatunk megtanulja, megszokja a természeti viszonyokat: Szél, eső, idegen tárgyak, autok, repülők, rovarok, madarak, más állatok, több irányból érkező mozgás stb… Egyszóval számtalan olyan inger éri, ami a lakásban sosem. Tehát idegrendszerüknek is abszolút hasznos!

Mennyi idős korában mehet ki az állat először? Jó ha életük első két-három hónapját védett körülmények között töltik, de én azt gondolom, hogy fiatal három hónapos állatot már kivihetjük, hat hónapos koruktól pedig akár kint is éjszakáztathatjuk őket. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Ha csak napoztatunk, lehet akár kézben, karon, miközben magunk is napozunk. Esetleg tegyük ki egy fára, bokorra, szőlőlugasra azonban legyünk résen és csak könnyen elérhető tereptárgyra tegyük ki az állatot, továbbá 100%-ban figyeljük! Egy szempillantás alatt képesek elérhetetlen magasságba-távolságba szökni, sőt akár örökre el is tudnak tűnni a szemünk elől! Ha csak egy pillanatra lankad a figyelmünk, elugrunk valamiért, írunk egy sms-t, bemegyünk valamiért a lakásba, el tudjuk veszíteni az állatot! Figyeljük a számukra potenciális veszélyt jelentő állatokat is. Pl.: macskákat, madarakat. Amennyiben hosszabb távon kint tartjuk az állatot, illetve nem vagyunk vele, nélkülözhetetlen a jó minőségű flexárium vagy kinti ketrec beszerzése, barkácsolása.

Milyen legyen a flexárium és hova tegyük? Mivel kint tartásról van szó, ezért nem lehet teljesen zárt. Legjobb megoldás, ha rozsdamentes, ponthegesztett acél, esetleg műanyag háló, nagyjából 5mm-es szembőséggel. Az ennél nagyobb szembőség okozhat sérüléseket(láb beakad, más állat bejut, benyúl, eléri az állatot stb.), a kisebb szembőség, akár túl nagymértékben szűrheti a nap jótékony hatását, valamint nem is szép látvány! A flexárium mérete amennyire csak lehet, nagy legyen. Mivel kint sok inger éri az állatot, a mozgás igénye is meg fog nőni. Egy felnőtt sisakos vagy párduc kaméleonnak nagyon komfortos már egy legalább 50*60*120cm-es flexárium is. Maga flexárium anyaga lehet fa, fém, aluminim, acél. Lényeges viszont hogy ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz. Valamint ha túl könnyű, egy hirtelen széllöket, szélvihar, esetleg kutya, gyerek fel tudják borítani, ha túl nehéz, körülményessé válik a mozgatása.

Nagyon hasznos, ha a flexónak van kereke, esetleg lába, úgy könnyebben mozgatjuk. Fontos megemlíteni még, hogy az ajtaja is legyen kellően strapabíró. Nem jó, ha könnyen nyílik, egy esetleges mozgatás hatására, vagy ha csak az állat mászik rá és kinyílik. Sőt egy esetleges macska kíváncsi magatartásának is jó, ha ellenáll! De szabadjon megjegyeznem, hogy egy kíváncsi szomszéd vagy kisgyermek ellen is tudunk védekezni, ha lakattal, esetleg kulccsal tudjuk zárni a flexáriumot! A flexáriumot gazdagon rendezzük be ágakkal, növényekkel, akár a terráriumot. Célszerű olcsó, strapabíró kerti növényeket használni, pl.: somot, kecskerágót. Az elhelyezéséről is essen néhány szó. Az amúgy rejtőzködő, folyton veszélyt kutató kaméleon nem fogja szeretni a kinti helyét, ha az pl. premier plán a terasz, kert közepén van, és kíváncsi szemek érik minden irányból. Továbbá a szegényes növényzet sem megfelelő számukra, a flexárium legyen sokkal dúsabban berendezve növényekkel, mint maga a benti terrárium. Így biztosítsunk számukra kellő árnyékot, búvóhelyet! Fontos hogy egy, de még inkább kettő oldalról védjük a kinti ketrecet. Toljuk közvetlenül fa, bokor, házfal mellé, esetleg további kinti növényekkel is körbevédhetjük a kamit és lakhelyét. Jó megoldás, ha a flexárium hátoldalát, esetleg a jobb, vagy bal oldalát lefedjük, hátterezzük. Legjobb, legolcsóbb megoldás, ha zöld kerítéshálóval, kerítés náddal burkoljuk. A tetejét viszont mindig hagyjuk szabadon, hiszen a nap jótékony hatása csak így az igazi!

A flexáriumot alapesetben mindig, félárnyékos, védett helyre állítsuk, hogyha állatunknak elege van a napból, vissza tudjon vonulni, valamint ha eső esik, legyen számukra esőtől védett rész is. Tökéletes hely, a házfal mellett közvetlen, terasz, eresz alá állítjuk, vagy ha napernyővel, hatalmas gyümölcsfával védjük. Ha nem teljesen megoldott az esőmentes övezet, ideiglenesen teríthetünk egy darabka nejlont, falapot is tetejére, amit lesúlyozunk. Ha nyár folyamán a hajnaltól délelőttig tartó napsütés, illetve ha az esti naplemente éri, akkor járunk el a leghelyesebben. Közvetlen déli teraszon hagyott kaméleon könnyen túlhevülhet a nyári nagy melegben, ezért ott az árnyékolás még inkább szükségszerű! De ha kint van, nem megfelelő a páratartalom neki! Madagaszkáron, az afrikai kontinensen és az Arab-félszigeten sem állandó a páratartalom! Egy kaméleonos, ahogy gyűjti a tapasztalatot, egyre kevésbé foglalkozik a páratartalommal! Akár pára, akár ivóvíz, akár lenyalogatott harmatcsepp, akár rovarból kivont nedvesség, az a kaméleon emésztőrendszerén és veséjén egyszer áthalad! Ebből következik, hogy ha kaméleon eleget iszik, teljesen közömbös számára a páratartalom. Ha párásabb a közeg kevesebbet, ha szárazabb, többet iszik majd! Kinti tartózkodása alatt is többet fog megszomjazni és többet is fog inni!

Nagyon fontos, hogy a flexáriumban folyamatosan elérhető legyen az ivóvíz, amit a legegyszerűbb módon tudunk csepegtetni nekik. Egyszerű infúziós szettel, vagy hüllős csepegtetős itatóval ezt gyerekjáték megoldani. Legjobb, ha egész nap, de legkevesebb napi négy órát megy nekik a csepegő! Ha megszomjaznak inni fognak belőle! Vagy itassuk mi magunk, de lényegesen többször, naponta háromszor-négyszer is kínáljuk meg ilyenkor! Teljesen megváltozott a kaméleonom viselkedése. Miért? Ez attól függ, miként viselkedik. Ha főleg reggeli órákban, terráriumban sem tapasztalt módon sötét a színe és a nap irányába legnagyobb felülettel ki van lapulva az teljesen normális, gyűjti magába a nap energiáját a hajnali lehűlést követően. Teljesen természetes, egészséges, egyben mulatságos jelenség. Tapasztalhatjuk, hogy sokat illeg-billeg előre és hátra, oldalra. Többet, mint a terráriumban. Ez is normális, főleg ha éppen vadászik is ráadásul. Tudja, hogy szabadban van, érzi a légmozgást, sokkal óvatosabb, jobban utánozza a fa-levelek mozgását. Ha lent a talajon gubbaszt vagy szabadulni akar, nincs komfort érzete, nem szereti a helyét. Legyen védett helyen az állat, ahol megnyugszik és legyen elég növény, búvóhely számára. Esetleg láthat egy olyan fát, bokrot, amit mindenképpen meg akar mászni… Ha sokkal világosabb a kami és hiperaktív, mindenhova mászik, valószínűleg melege van. Árnyékoljunk, toljuk hűvösebb helyre a flexáriumot, szélsőséges meleg időben vigyük be a lakásba, kínáljuk ivóvízzel! Ha azonban eltaláltuk a kami lakhelyét és ő is ráérzett az ízére, imádni fogja! A kézhez szoktatás, benti terráriumból való kicsalogatás eszközévé válhat a táboroztatás!

(Szerző: Széll Tamás)